Hlavní obsah

Jeden z nejstarších a nejslavnějších hasičských sborů slaví významné výročí

Novinky, Jan Kaše

Klatovské Erbenovo náměstí zaplavila hasičská technika, a to nejen ta nejnovější a nejmodernější, ale také historická. Součástí oslav je i 3. ročník celorepublikového srazu parních stříkaček.

Foto: Jan Kaše

Parní stříkačka

Článek

V sobotu 14. června si Klatovy připomněly významnou událost svých dějin - 140. výročí založení zdejšího sboru dobrovolných hasičů.

„Neopatrným zacházením s horkým popelem v čp. 150/I vznikl oheň, který měl za následek úplné zničení 62 domů. To vše se stalo roku 1700. V roce 1785 vyhořely Klatovy znovu. Velký požár roku 1810 pohltil víceméně celé Klatovy včetně radnice. Roku 1873 lehlo popelem Říšské předměstí. Tato katastrofa přispěla k urychlenému založení Sboru dobrovolných hasičů v Klatovech (jednání se táhla od roku 1869). Od té doby měly Klatovy sbor lidí, kteří byli připraveni s ohněm bojovat, byli k tomu vycvičeni a vybaveni. Od těch dob se píše historie jednoho z nejstarších a nejslavnějších dobrovolných sborů v Čechách,“ uvádí se v publikaci 140 let Sboru dobrovolných hasičů v Klatovech.

Byl to tedy velký požár, který významně přispěl k založení sboru. Jak se říká, vše zlé je k něčemu dobré.

Na základě výzvy v tisku se do sboru přihlásilo 51 osob. O jejich výcvik se postaral profesionální hasič z Prahy V.F. Kohl. Postupně byly zakoupeny přilby, dvě staré stříkačky, žebřinový vůz a 300 košů na vodu.

V roce 1878 vydali klatovští hasiči první číslo časopisu Český hasič, který měl za úkol přispět k lepší informovanosti veřejnosti o problémech, ale i úspěších dobrovolných hasičů. O dva roky později vyšel i první Hasičský kalendář.

„Klatovský sbor se pomocí Českého hasiče a Hasičského kalendáře vepsal nesmazatelnou čarou do dějin rozvoje dobrovolného hasičstva,“ dočtete se v publikaci.

Není se tedy čemu divit, že Sbor dobrovolných hasičů v Klatovech je náležitě pyšný na svou bohatou historii. A právě z tohoto důvodu nemohla na Erbenovo náměstí chybět ta nejstarší hasičská technika v podobě devíti parních stříkaček.

Naleštěné a hlavně plně funkční unikáty budily velkou pozornost návštěvníků. Například parní stříkačka z roku 1908, vyrobená firmou R.A. Smekal, chrlila 300 litrů vody za minutu. Výkonnější pak byla stříkačka z roku 1910, která až do roku 1930 sloužila Sboru dobrovolných hasičů v Opočně. Byla schopna dodávat 1.800 až 2.000 litrů vody za minutu. Ovšem její váha byla poměrně velká – 2.630 kg.

Nechyběla však ani historická automobilová technika. Například Sbor dobrovolných hasičů Blovice přivezl do Klatov ukázat vozidlo Škoda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám