Hlavní obsah

Jeden z nejkrásnějších pohledů na Česko je z vrcholu Lovoše

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak dva zbrojnoši hlídají nedaleko ústí do Porta Bohemica, Brány Čech na Labi, dva vrcholy - pravobřežní Radobýl a jeho levobřežní protějšek Lovoš. Patří do krajiny nazývané jako první u nás Českým rájem - tento název byl později z vlasteneckých pohnutek přiřčen krajině u Turnova.

Foto: Vratislav Konečný

Labe u Lovosic, Píšťanské jezero a v pozadí Radobýl zakrývající Litoměřice

Článek

Výšlap stojí za námahu

České středohoří, původně zvané Prostřední hory, bylo spíše německým obyvatelstvem osídleno, před válkou se nacházelo na území Sudet. Nejinak to je se sopečným vrchem Lovošem, německy Lobosch.

Ač se na vrchol dá vyjít čtyřmi cestami, nejpohodlnější, protože ne tak strmá, vede od Opárna, kolem zříceniny hradu, jenž vznikl na konci 13. století. Volně přístupná ruina se zachovanými obvodovými zdmi tvoří romantickou kulisu úzkého údolí, odtud stoupá asi dvoukilometrová stezka po modré značce na Lovoš (570 m. n. m).

Kochat se dalekými výhledy chodili, zrovna jako na vedlejší Milešovku, turisté již na konci 19. století. To ještě byla krajina prostá komínů, fabrik, sil a paneláků. Lovosice ale již ve středověku byly významnou osadou, poté prosluly chemickou výrobou.

Dále uzříte Litoměřice pod Radobýlem obklopené sady a vinicemi. Dvouvrcholový Lovoš turistická stezka značená jako naučná pozvolna ovíjí, výhledy začínají až pod vrcholovou partií. Nižší vrchol Lovoše se nazývá Kybička.

Rozhlednu na Lovoši, odkud uvidíte v dokonalém kruhovém výhledu Středohoří, Krušné hory, Lužické, Jizerky, nechal postavit v roce 1892 Lovosický středohorský spolek (Lobositzer Mittelgebirgsverein). Nejlepší jsou rozhledy na podzim, dalekohled si vezměte s sebou, je vidět až do vzdálenosti 70 kilometrů. Přímo pod vámi uvidíte Labe, Píšťanské jezero, Lovosice a na druhém břehu řeky Litoměřice.

 Záměr zřídit na hoře rekreační areál neprošel

Turistickou chatu postavili v roce 1924, předchozí chatku v roce 1918 zničili vandalové. Z rozhledny zbylo kamenné torzo, nepřístupné, chata stála do roku 1978, kdy ji téměř zničil požár. Jeden z nájemců po roce 1945, pan Stránský, vyvážel zásoby na oslovi. Za války sloužil objekt jako pozorovatelna wehrmachtu.

Chata byla znovuobnovena v roce 1981, patří Klubu českých turistů, zásoby již dopravuje lanovka. Ve dvou místnostech se občerství až 60 lidí, ubytovací pokoje jsou v rekonstrukci. Chata je otevřena každý pátek 15:00-22:00, sobotu od 10:00-22:00, neděle a svátky 10:00-16:00 hodin.

Vrchol je skalnatý, častokrát tu zahlédnete paraglidisty nebo rogalisty, na jaře na úbočí kvetou převážně jabloňové sady, na podzim dozrává na lovošských stráních vinná réva.

V roce 2008 přišel místní podnikatel s ambiciózním plánem, Lovoš měl být přeměněn ve sportovně rekreační areál, včetně výstavby lanovky a cyklotrialové trasy, na přetřes přišla i bobová dráha. Naštěstí k tomu nedošlo. 

Bitva o Lovoš a okolí začala sedmiletou válku s Pruskem

Lovoš se stal strategickým bodem při sedmileté válce mezi Rakouskem a Pruskem, která začala právě bitvou u Lovosic 1. října 1756. Při asi sedmihodinové bitvě padlo na obou stranách přibližně 3000 vojáků.

Výsledek byl patový, ani jedna strana nemohla jednoznačně říci, že zvítězila.               

Reklama

Výběr článků

Načítám