Hlavní obsah

Je vrch Rubín u Podbořan tajemným Wogastisburgem, hradištěm kupce Sáma?

Novinky, Vratislav Konečný

Jednou z první důležitých bitev na našem území bylo střetnutí vojsk bývalého kupce Sáma, později velitele slovanských kmenů, s franckým králem Dagobertem I. Mělo k němu dojít v roce 631 u hradiště Wogastisburgu, o jehož lokaci se vedou dlouhá léta spory.

Foto: Vratislav Konečný

Rozhledna na Rubínu, koncipovaná jako věž slovanského hradiště

Článek

Poslední výzkumy ukazují na vrch Rubín u Podbořan.

K rozhledně stoupá ze vsi Dolánky lesní cesta, je značená, začíná u informační tabule nedaleko (asi 200 metrů) parkoviště. Tady se dozvíte trochu historie i o fauně a floře oblasti.

Nad zaniklou osadou

Kopec ční nad okolní terén asi 80 metrů. Rozhlednu postavili z dubových klád, vysoká je téměř 7,5 metru. Vyhlídková plošina je ve výšce 2,8, metru, škoda, že tu není nějaký popis, na co se koukáte. Zato je tu plakát, jak Rubín vypadal před desítkami let. Kopec bohužel poškodily lomy na svahu, těžilo se tu na přelomu 19. a 20. století čedič.

Z plošiny uvidíte Krušné hory a Doupovské vrchy, část Středohoří, Pětipeskou pánev. Pod vámi se vlní železniční trať, dole stojí Dolánky. Je tu empírová kaple ze začátku 19. století a brána z 18. století. Tou se vjíždělo do dávno neexistujícího statku. Dolánky téměř zanikly po roce 1945, v 70. letech minulého století byla obec téměř kompletně zbořena. Pár zbylých stavení později majitelé přestavěli.

Sámova říše a neidentifikované hradiště

Železná kování slovansko-avarského typu jsou největším nalezeným souborem u nás. To zavdává podnět k možné existenci Wogastisburgu. Sámova říše je první státní slovanský útvar na českém území.

Byvší kupec Sámo se stává velitelem Slovanů (Vindiů) v boji proti kočovným Avarům, v roce 623 je poráží. V roce 631 se coby náčelník dostal do konfliktu s franckým králem Dagobertem I., šlo o přepadení karavany franckých obchodníků.

Dagobert se vydává Slovany ztrestat, střetávají se pod zatím neidentifikovaným Wogastisburgem, kde Frankové utrpí zdrcující porážku. Zprávu o starověkých Češích a Moravanech, Sámově říši a bitvě najdeme ve francké Fredegarově kronice. S Franky táhly na Sáma jako předvoj oddíly Alamanů a Langobardů. Sámo se snažil nejdříve vše vyřídit smírem, což se nezdařilo, pro Dagoberta to byla vítaná záminka, jak zničit sousední říši.

Sámo ale vydržel obléhání na pohraničním hradišti Wogastisburg, přičemž jeho bojovníci zmasakrovali protivníka. Možná tedy při výstupu na Rubín stanete na místě, kde se odehrála jedna z nejdůležitějších bitev počátku našich dějin.

Nikdo neví, kde leží

Wogastisburg má tolik různých umístění, že určit pravou lokalitu je nemožné.  Namátkou jen některé: Voitsberg ve Štýrsku, Reicheneck u Hersbrucku, Wossburg (Wóspork) v Horní Lužici, Tuhošť (Domažlice/Taus), Úhošť/Purberk u Kadaně, Vídeň, Bratislava, Znojmo, Ptačí vrch u Vranova nad Dyjí, Traismauer v Dolních Rakousích a řada dalších.

Nedaleko od Dolánek, asi v desetikilometrové vzdálenosti, stojí zámek Krásný Dvůr s nejrozsáhlejším anglickým parkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám