Hlavní obsah

Jazz Archiv zahrál na Žlutém kopci v Brně

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masarykův onkologický ústav v Brně připravil na čtvrtek 21. září pro pacienty i širokou veřejnost Swingové odpoledne. V Galerii Žlutý kopec ve Švejdově pavilonu se představil brněnský swingový bigband Jazz Archiv.

Foto: Jiří Smutný

Jazz Archiv Brno

Článek

Jazz Archiv je seskupení amatérských i profesionálních hudebníků, které vystupuje převážně na brněnské hudební scéně. Vzniklo v roce 1969 v jazz klubu Ornis ve sklepení tehdejšího Krajského domu pionýrů a mládeže v Brně Lužánkách.

Původně šlo o osmičlennou kapelu New Ornis Diexiland Jazz Band, vedenou Janem Koukalem. Repertoár tvořil neworleánský jazz - diexiland. S příchodem dalších muzikantů se styl postupně změnil na chicagský jazz a ranný swing.

Od roku 1977 se orchestr jmenuje Jazz Archiv. Když koncem září 1979 přišel Jaroslav Studenka, rozšířila se kapela na jeho popud na plné obsazení bigbandu. Repertoár pak tvořily skladby převzaté od předních světových bigbandů.

V roce 2006 se Jaroslav Studenka stal uměleckým vedoucím souboru a později v souvislosti se zdravotními problémy Jana Koukala i vedoucím orchestru. V roce 2008 orchestr nahrál ve Studiu Českého rozhlasu Brno svoje zatím jediné CD Hezký den.

Kdo koncert Jazz Archivu v MOÚ nestihl, může navštívit jeho další vystoupení v Brně. 2. listopadu ve 20 hodin se koná Koncert k nedožitým 75. narozeninám Jana Koukala (Šelepova 1) a 2. prosince v 19.30 hodin to bude Swingový ples (Středisko volného času Lužánky).

Reklama

Výběr článků

Načítám