Hlavní obsah

Jaroslavu Nováčkovi se před dvěma roky podařilo vyšlechtit novou odrůdu klatovského karafiátu

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Klatovské karafiáty jsou celosvětová rarita a dnes je na světě již posledních osm lidí, kteří se této okouzlující a jedinečné květině věnují. Jedním z nich je Ing. Jaroslav Nováček (67) z Klatov, kterého karafiáty tak chytly za srdce, že je pěstuje už dlouhých 35 let.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Klatovští karafiátníci dostali dárek. Jaroslav Nováček drží skleněný karafiát, který vytvořili koncem května čeští skláři v Pavilonu skla PASK

Článek

Kolik let trvá vyšlechtit nový karafiát? „Vypěstování karafiátu není nic jednoduchého, má velmi složitý genetický kód. Vypěstovat nový druh trvá pět až sedm let. Vždy záleží na Matce přírodě. Sebereme semeno, vysejeme ho a za dva roky nám vykvete. A buď se povede, nebo ne. Jsou plané karafiáty, které rovnou vyhazujeme, nebo jsou potom ty hezké, které jsou už ale popsané v katalogu. Těch je většina, tak ty zařadíme do sortimentu. A občas se povede nějaká barevná kombinace, která ještě není, takže takový karafiát se potom podrží, dva tři roky se ještě počká, jestli to přežije, jestli se nějak nezvrhne. Ten pocit, když čekáte, co z vaší práce vzejde, jestli se vám podaří přivést na svět nový druh, kterému budete moci dát jméno a připsat ho k řadě již existujících karafiátů do katalogu, je nádherný,” tvrdí pěstitel.

Jaroslavu Nováčkovi se před dvěma roky podařilo vyšlechtit novou odrůdu karafiátu. Dostal jméno František Machník. Je právě on jeho nejoblíbenější? „Nedá se říct, který karafiát je můj nejoblíbenější. Já jsem je zdědil po tátovi, který měl ještě větší sortiment, než mám dnes, takže já jsem to spíš udržoval. Pořád některé karafiáty chytí různé nemoci, nebo plísně, takže odchází. Nebo tím, jak se už hříží dlouhou dobu, slábnou. Proto se vyřadí z chovu a po nějakém čase se z toho semene narodí ten druh znova, takže je vitálnější. Můj tatínek vyšlechtil také jeden karafiát. Dokonce je po něm pojmenovaný - karafiát Jaroslav Nováček, takže ten mám také hodně rád,” přiznává.

Pěstitelů klatovských karafiátů ubývá. V současné době je jich už jen osm aktivních. Jsou však jediní na celém světě? „To ne. Jenom v Klatovech je možná 50 lidí, kteří karafiáty pěstují na své zahradě a chodí k nám na výstavu a říkají: Jó, tenhle karafiát mám, a ten mám také. A přijíždí další lidé od Prahy a dokonce i z Moravy a říkají: Já už to pěstuju dvacet let i se sousedem a daří se nám. A vždycky si dokupují nějaké novinky. Ale ti nám nepomůžou, když jsou z daleka. Mým snem by bylo, kdybychom do naší specializované organizace získali mladou krev. Aby to měl po nás kdo dělat, až my nebudeme moci,” vysvětluje pěstitel a na závěr našeho povídání ještě přidá veselou příhodu z letošní výstavy.

„Máme takového pravidelného návštěvníka od Prahy, který každý rok přijede na naši výstavu karafiátů. Letos si zde objednal 50 sazenic na příští jaro. Teď, když odnože nahřížíme, tak nám zakoření a koncem září už budou mít kořínky. Takže my je potom odstřihneme a nasázíme na své záhony, kde je necháme zesílit a přezimovat. Na jaře vysadíme svoji výsatbu a přebytky posíláme zájemcům po celé republice. Takže on je jedním z nich. Pán má někde u Prahy zahrádku plnou klatovských karafiátů. Vždycky nám vypráví, že tam si vždy sedne a relaxuje, že mu to po celé zahradě nádherně voní!

Ale teď si postěžoval, že letos na jaře měl karafiátů hodně, ale že mu tam dírou v plotu vlezl srnec a většinu mu jich sežral. Tak si musel jet do Klatov objednat nové sazenice,” dodal s úsměvem Jaroslav Nováček.

Reklama

Výběr článků

Načítám