Hlavní obsah

Jaro vtrhlo do kraje s doprodem vichřice Eberhard

Novinky, Stanislava Dvořáková

Ukázkový víkend byl v neděli 17. března poznamenán pohledem na zkázu úpatí Andrlova chlumu, které o týden dřív zasáhla ničivou silou vichřice a vyvrátila zde desítky stromů.

Foto: Lukáš Prokeš

Poničené lesy vichřicí Eberhard v oblasti U Loučení na Andrlově chlumu.

Článek

Poslední víkend před příchodem prvního jarního dne lákal obyvatele nejen na procházku městem, ale i do okolí. Jedním z nejoblíbenějších míst je Andrlův chlum a není třeba vystoupat až k chatě Hvězda. Již na jeho úpatí je mnoho krásných, dávnými časy tajemstvím opředených míst.

Stará silnice vedoucí od Mendriku ke křižovatce na Řetovou končí rozcestím zvaným U Loučení. Zde v minulé době formani, kteří si dole v hospodě na Mendriku propůjčovali přípřež, odpřahali a loučili se s kočím, který se vracel dolů s koňmi do maštale.

Dnes zde stojí velká socha violoncellisty, na kterou směrem k Řehořově studánce navazuje silnice lemovaná vysokými smrky a vytváří jedno z nejmalebnějších míst městských lesů.

Návštěvníci 17. března však byli nemile překvapeni upozorněním Správy lesů Ústí nad Orlicí na nebezpečí vstupu a přibližování se k vyvráceným nebo nakloněným stromům.

Důvodem byla vichřice Eberhard, při níž vítr dosahoval rychlosti až 125 kilometrů za hodinu. Toto krásné místo ohrozila minulou neděli a pondělí 10. a 11. března. Zasáhla rozsáhlé lesní plochy oblasti U Loučení na Andrlově chlumu, kde poničila více než 150 krychlových metrů dříví.

Snad zaklínadlo slova "loučení" ochránilo samo město, kde kromě výpadku elektrické energie došlo jen k drobným škodám na majetku. Jaro tak mělo možnost představit se v plné kráse na prvních farmářských trzích v tomto roce, ve čtvrtek 14. března, pod otevřeným nebem na Mírovém náměstí.

Tradiční nabídku regionálních pěstitelů a farmářů širokého sortimentu čerstvé zeleniny, ovoce, masných výrobků, koření, sirupů a šťáv doplnila řada sazenic jarní květeny. V bohatém výběru byly zastoupeny oblíbené prvosenky všech barev, sedmikrásky, macešky, krokusy, čemeřice, vřes a mnoho další zeleně do zahrádek i do nádob na okna.

A tak i přes předchozí nepohodu sličné jaro zvítězilo a může se od 20. března plně ujmout své vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám