Hlavní obsah

Jaro přilétá aneb Pohledy do ptačího světa zvukem i obrazem v Janovicích nad Úhlavou

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Jaro přilétá aneb Pohledy do ptačího světa - tak se jmenuje přednáška Ing. Antonína Gibiše, která se uskuteční ve čtvrtek 14. března od 18 hodin v sále městského úřadu v Janovicích nad Úhlavou. Akci pořádá Městská knihovna Janovice nad Úhlavou. Přednáška je vhodná i pro děti od 9 let.

Foto: ilustrační foto Městká knihovna Janovice nad Úhlavou

Jaro přilétá aneb pohledy do ptačího světa zvukem i obrazem si můžete užít v Janovicích nad Úhlavou

Článek

Ing. Antonín Gibiš je členem České ornitologické společnosti. Spolek má více než 3000 členů, pracuje na vlastních i mezinárodních projektech, popularizuje a propaguje ochranu ptáků a jejich prostředí.

„Nejsem vzděláním přírodovědec, jsem technik. Nepovažuji se ani za klasického ornitologa. Ten birdwatching, který dělám, je moje hobby, protože si myslím, že je to důležité pro ochranu a sledování ptactva. Jsem samouk. Můžete studovat do půlnoci deset knih ve všech možných jazycích a je to zbytečné. Základ je prostě terénní práce," prozradil na sebe Antonín Gigiš.

Přednáška bude o ptácích, kteří se na Klatovsku běžně vyskytují. Návštěvníci se postupně seznámí se čtyřmi kategoriemi ptactva. „Jsou ptáci lesa, zemědělské krajiny, ptáci měst a ptáci vod a mokřadů. Nejohroženější druhy jsou racek chechtavý, čejka chocholatá, potápka černokrká, sýček obecný, sova pálená, koroptev polní, křepelka a chřástal polní,” dodal Gibiš.

Kdo je birdwatcher

Birdwatching (přeloženo do češtiny) je činnost spočívající v rekreačním pozorování ptáků. Ptáky lze pozorovat pouhým okem, triedrem nebo dalekohledem. Mnoho birdwatcherů ptáky fotí nebo nahrává jejich zpěv a zaznamenává jejich polohu. Velkou část birdwatcherů tvoří amatéři, kteří tento způsob pozorování vykonávají pouze pro vlastní potěšení, na rozdíl od ornitologů, používajících formálnější vědecké metody pro výzkum.

Birdwatching může mít mnoho podob. Přistupovat k němu lze vědecky, umělecky nebo třeba technicky. Ptáky můžeme pozorovat na vlastní zahradě, ale i v nejodlehlejších koutech světa. Může se jednat o prosté poznávání ptačích druhů nebo se můžeme zaměřit na jejich zpěv, chování, prostředí, ve kterém se vyskytují, můžeme se věnovat jejich tahu, hnízdění a mnoha dalším aspektům jejich života.

Vztah, který si birdwatcher k objektu svého zájmu vytváří je ale v každém případě pozitivní a jeho důležitou součástí je ochranářský přístup. Birdwatching, byť je v některých zemích masovou rekreační aktivitou, přírodě neškodí, ale naopak má charakter výchovný a vzdělávací a popularizuje jak ochranu ptactva, tak přírody. Jednoduše řečeno, birdwatcher je milovníkem přírody, který se věnuje pozorování ptáků.

Co potřebujete pro birdwatching

Atlas ptáků – nejlépe příruční s fotografiemi ptáků a jejich siluetami v letu

Dalekohled a fotoaparát

Vhodnou obuv a oblečení – ptáci jsou velmi plaší, vyplatí se obléknout tak, abyste pokud možno splývali s prostředím, v němž se pohybujete.

Zápisník – veškerá pozorování si zapisujte buď chronologicky, kdy každé výpravě věnujete jeden zápis, v němž zmíníte datum, místo pozorování, pozorovaný druh a počet ptáků, případně každému druhu věnujte samostatnou stránku a na tu doplňujte, kde a kdy jste ho viděli a v jakém počtu.

Nejvhodnější doba pro sledování – ideální bývá brzké ráno nebo podvečer, těsně po západu slunce. Naopak téměř nic neuvidíte okolo poledne, kdy se ptáci schovávají před ostrým sluncem a mají cosi jako siestu.

Reklama

Výběr článků

Načítám