Hlavní obsah

Jaro je tady – přilétají špačci, čejky i čápi

• Aktualizováno
Novinky, Jiří Šafránek

Mírná zima a teplé počasí posledních dní uspíšilo příchod jara. V zahrádkách již kvetou sněženky a šafrány. Z jihu se již také vracejí i první ptáci – skřivani, špačci, konipasi bílí, čejky chocholaté, drozdi zpěvní a holubi hřivnáči.

Foto: Jiří Šafránek

První čápi bílí již obsazují svá hnízda.

Článek

První letošní skřivani se objevili již v polovině února, ale šlo pouze o několik jednotlivců. Špačci se objevili koncem února, tak jako čejky chocholaté a konipasi bílí. Tyto první otužilce nyní již následují větší hejna i stovek špačků a čejek chocholatých. S čejkami přilétají i kulíci zlatí, kteří budou pokračovat dál až na sever Evropy, kde hnízdí.

Pozorovatelé ptáků z Moravského ornitologického spolku již zaznamenali i racky chechtavé, poláky velké i poláky chocholačky a husy velké. V zahradách již začínají zpívat kosi, pěnkavy, zvonci i sýkory.

Od nás se naopak vydají k severu husy běločelé a tundrové, které zimovaly na jižní Moravě. Postupně se vytrácejí i hejna havranů polních a kavek obecných.

V těchto dnech již také přilétají čápi bílí na svá hnízda v obcích. Jedním z nich je i čáp, který přiletěl do obce Břest na Kroměřížsku. Jde o hnízdo, které lze sledovat online díky webkameře.

Reklama

Výběr článků

Načítám