Hlavní obsah

Jarní jazz-bluesové dny 2017 lákají do Valašského Meziříčí na mezinárodní umělce

Novinky, Ondřej Smolka

Malá scéna za oponou v meziříčském Kulturním zařízení připravuje třetí ročník Jarních jazz-bluesových dnů, jejichž program letos nabízí pět koncertů mezinárodních umělců a startují 26. března.

Foto: Promo Crystal Monee Hall

Prvním koncertem Jarních jazz-bluesových dnů bude koncert kvartetu newyorské zpěvačky Crystal Monee Hall.

Článek

Příjemnou tradicí se ve Valašském Meziříčí stávají Jarní jazz-bluesové dny, které již třetím rokem připravuje Malá scéna za oponou místního Kulturního zařízení. V komorních prostorách divadelního pódia tentokrát vystoupí pět umělců mezinárodní jazzové a bluesové scény.

První vlaštovkou bude v neděli 26. března koncert bluesové americké zpěvačky Crystal Monee Hall, která patří k nejpozoruhodnějším vokálním talentům na současné newyorské jazzové a písničkářské scéně. Zpěvaččin hlas, vytěžující její soulové základy, je doslova opojnou syntézou čistoty a syrovosti. Crystal zpívá jako by bez námahy, její hlas je silný i citlivý. Poetické texty, jednoduché a elegantní aranže – křišťálově čistá hudba hladce a beze švů kombinuje folk, gospel, jazz a blues.

Poctu legendární zpěvačce Billie Holiday vzdá v úterý 4. dubna polská jazzová zpěvačka Ida Zalewska, jež na sebe strhla pozornost před pěti lety svým neobyčejně vydařeným albem As Sung By Billie Holiday. Ida disponuje výrazným, osobitě sytým a tvárným hlasem, pohybujícím se mezi výrazivem černých bluesových zpěvaček a Joni Mitchell. S nejnovějším albem ji pomáhal její dvorní pianista Jakub Płużek, který s ní do Valmezu také přijede.

O tři dny později, v pátek 7. dubna, se zde bude prezentovat skvělý americký kytarista Will Bernard, nominovaný v kategorii jazzových kytaristů jako vycházející hvězda a s albem Party Hats na Grammy v kategorii nejlepší současná jazzová deska. Charakteristická je jeho skvělá technika i cit pro funky a zemitý soul-jazz s výraznými vlivy neworleánského hudebního prostředí. Spolupracoval s takovými esy, jako Herbie Hancock, John Scofield či Jimmy McGriff. Na Malou scénu přijede v triu s Brianem Charettem a Danem Šoltisem.

Středa 12. dubna bude patřit v pořadí čtvrtému koncertu a komornímu vystoupení amerického kytaristy, zpěváka a skladatele Jesse Ballarda v doprovodu německého saxofonisty s českými kořeny Joe Kučery, který bezpochyby patří mezi nejvýraznější české muzikanty. Společně se potkali před více než čtyřiceti lety a k interpretaci radostí i strastí, které během svých životních poutí zažili, si vybrali blues.

O závěrečné vystoupení Jarních jazz-bluesových dnů 2017 se postará blues-rock-jazzový šaman Greg Koch, který zde v triu zahraje ve středu 3. května. Lepší zakončení této jarní přehlídky jsme si ani nemohli přát. Greg koch svou duši upsal šesti strunám elektrické kytary a je každoročním favoritem anket prestižních časopisů Guitar Palyer a Vintage Guitar Magazine.

Reklama

Výběr článků

Načítám