Hlavní obsah

Jarní akce na Andrlově chlumu byla oslavou 100. výročí založení KČT v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tradiční již 23. ročník jarní pěší a cyklistické akce, konané 13. května na Andrlově chlumu, se nesl v slavnostní atmosféře vzpomínek na 17. duben 1918, kdy Valnou hromadou bylo rozhodnuto o založení Klubu českých turistů v Ústí nad Orlicí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Pohled na nově upravené prostředí chaty Hvězda na Andrlově chlumu.

Článek

Klub českých turistů je jedním z nejstarších spolků v České republice, vznikl již v roce 1888. KČT v Ústí nad Orlicí má také dlouhou tradici, v letošním roce slaví sto let své existence.

Jedná se o spolek, v současné době 210 aktivních turistů a příznivců turistiky, jejichž cílem je vytváření podmínek pro aktivní turistickou činnost všech občanů, včetně seniorů, rodin, dětí, mládeže a zdravotně postižených, spojenou s poznáváním krás přírody, její ochranou a značením sítí turistických tras.

K péči o kulturní památku zříceniny hradu Lanšperka pak přispívají akce jako Hledání Stromoucha (18), Lanšperským panstvím (11) a Podorlické putování (19 ročníků).

Stěžejní akce, které jsou zároveň významnou vizitkou města, nabyly takové popularity, že jsou navštěvovány turisty z celé ČR. Jedná se o 20. ročník Novoročního výstupu na Andrlův chlum, o červnový 42. ročník Orlickým podhůřím a 12. ročník Studánkového výstupu. Další významnou akcí je jarní a podzimní akce K rozhledně na Andrlův chlum.

Celkem je v průběhu roku pořádáno 11 velkých akcí a na 60 vycházek a výletů, z nichž oddíl rekreační turistiky v letošním roce připravuje na 19. květen zájezd do Prahy (den otevřených dveří Českého rozhlasu), 25.-27. května zájezd do Českosaského Švýcarska a 26. května výlet do Žďárských vrchů.

Nedělní akce 13. května po osmikilometrové trase pro pěší i cyklisty a delších trasách 45, 60, 80, 120 a 175 kilometrů pro zvlášť zdatné jedince končila ještě výstupem po 183 schodech na vyhlídkovou plošinu rozhledny.

Každý účastník pak obdržel vkusně řešený diplom a mohl se oddat vzpomínkám nad dokumenty, kronikami, knihami, diplomy a letitými časopisy turistů z bohaté historie činnosti místního KČT.

Z uvedených údajů zjistil, že vlastníkem chaty Hvězda na Andrlově chlumu je odbor KČT Ústí nad Orlicí, jenž zároveň provozuje rozhlednu "Stříbrná krasavice", která byla postavena v sousedství chaty. Několik historických dat je pak obrazem postupného budování chaty. Slavnostní otevření se konalo 25. 8. 1940, v roce 1943 však chatu zabrali nacisté pro Hitlerjügend. Chata byla pro veřejnost otevřena až po osvobození v roce 1945. V roce 1948 po zrušení KČT chatu převzala tělovýchovná jednota, která ji prodala Jednotě Ústí nad Orlicí.

Po obnovení KČT v roce 1990 byla chata předána do jeho majetku a po četných opravách, vylepšeních, na kterých se často podíleli sami členové bez nároku na odměnu, se toto zařízení stalo opět zkrášlením města a zvýšením turistického ruchu. Obyvatelům bylo umožněno vyšlápnout si na procházku a dopřát si občerstvení v nově upraveném prostředí této turistické chaty.

O veselý závěr prohlídky minulosti se postaraly ukázky knih Emanuela Vladimíra Danihelovského "S turisty na besedě", kde šedesát autorů vypráví veselé i vážné příhody, vzpomínky a zážitky ze svého putování naší domovinou, a "Je to chůze po tom světě" o slastech i trampotách lidu tuláckého.

Reklama

Výběr článků

Načítám