Hlavní obsah

Jarem probuzený skřítek Stromouch tradičně vítal turisty na bývalém hradu Lanšperku

Novinky, Stanislava Dvořáková

Sbor pro záchranu hradu Lanšperka v sobotu 2. března připravil již podevatenácté výletní trasy jarní orlickoústeckou přírodou pro turistické zájemce spojené s úkolem najít bájného ochránce hradu Lanšperka - skřítka Stromoucha.

Foto: Lukáš Prokeš

Hrad Lanšperk, majestát dávných časů i současného malebného údolí řeky Tiché Orlice.

Článek

Hrad Lanšperk je zřícenina středověkého hradu, který byl postaven před dávnými časy za vlády Přemysla Otakara II., aby chránil říši před vpádem nepřítele.

V dnešní době slovo hrad patří především do pohádek, a tak i Lanšperk má svého hrdinu a ochránce, který je spojován s pověstí o vzniku hradu a jeho bájným působením dodnes.

Mužík s podobou větví stromů, zvaný Stromouch, se probouzí na počátku jara, aby převzal vládu a ochranu nad okolní malebnou přírodou s hlubokým údolím řeky Tiché Orlice, lemovanou jívami s rozvíjejícími se kočičkami, zlatými jehnědami a vykukujícími kvítky bledulí chráněné oblasti Údolí Sejfů.

Patřičný pohled z pozůstatků zdí hradu poskytuje místo bývalých věží postavená plošina s výhledem až na hřebeny Orlických hor. Ta je lákadlem pro turisty, s věkovým zastoupením napříč všemi generacemi, přicházejícími na pozvání Sboru pro záchranu hradu Lanšperka, jehož je Stromouch symbolickým pomocníkem.

V letošním nezvyklém roce bylo však vše poněkud jinak. Jaro již v únoru prosadilo svou vládu a porazilo královnu zimu. Tak i stromový muž zaspal pod hromadou klestí a ani nepostřehl, že mu odplula sněhová peřina. Zato ho s patřičným halasem probudily davy návštěvníků, kteří zavítali na pravidelnou návštěvu.

Dobře připraveno však bylo 8 pořadatelů Sboru pro záchranu hradu Lanšperka, kteří nastoupili na celodenní šichtu do Chaplin restaurantu v Ústí nad Orlicí, která nebyla jediným přispěním k úspěchu pořádaného pochodu. Již předchozí dny manželé Libor a Marie Kubištovi a Eva Biedermanová strávili dva dny při pečení a zdobení 500 dárkových perníčků.

Tak v pravidelném termínu tradiční druhé soboty v březnu, od časných ranních hodin se registrovaly stovky turistů místních, z okolí i vzdálených měst po celé České republice na jednotlivé trasy pochodu Hledání Stromoucha.

Trasa 10 km byla pojata spíše jako výletní a nastoupilo na ni 158 účastníků z řad celých rodin i s kočárky a rodinnými mazlíčky od mohutných obránců až po kapesní čivavy. Náročnější trasu 25 km zvolilo 169 zájemců o historické památky s návštěvou kaple sv. Gottharda postavené v roce 1851 v Černovíře.

Turisté, kteří si pak především chtěli prověřit fyzické síly před začínající sezonou, nastoupili v počtu 48 pochodníků na trasu 25 km, 26 na trasu 35 km a 13 na 50 km. Mimo prohlídky Letohradu a Žamberka jim bylo odměnou při kontrole na Podhradí Lanšperka setkání se skřítkem Stromouchem.

Obzvlášť příjemné bylo setkání 416 účastníků v cíli s přátelskou besedou doplněnou 2 členy hvězdicového pochodu, s chutným občerstvením s výběrem hovězího guláše, bramboráčků, pečeného kachního stehýnka, smažené kotlety, španělského ptáčku či nezbytné svíčkové.

A nejlepší nakonec - upomínka na jarní pochod s razítkem do pochodového deníčku s prvním záznamem ujitých kilometrů v roce 2019, účastnický list, turistické vizitky, perníčky coby cestovní milníky a medaile s kávou, rozesmátým sluníčkem či čtyřlístkem, a pozvání 22.června na Lanšperské panství bylo tím nejmilejším rozloučením.

Reklama

Výběr článků

Načítám