Hlavní obsah

Japonské hračky zaplavily ctěnický zámek

Novinky, Vratislav Konečný

Zámecký areál ve Ctěnicích hostí dvě výstavy určené pro především děti. Ve Špejcharu právě otevřenou expozici japonských hraček s názvem Hrajeme si celý den, v zámku loutky Šárky Váchové s podtitulem Večerníček „Chaloupka na vršku“.

Foto: Vratislav Konečný

I dospělí se rádi ponoří do dětského světa.

Článek

Při instalaci výstavy spojily síly Muzeum hlavního města Prahy a Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, které poskytlo exponáty ze svých sbírek.

Třebaže japonská a vůbec asijská kultura jsou pro většinu z nás značně odtažité a svými zvyky někdy až nepochopitelné, v dětství si hrají děti podobně na celém světě. Nemusí to být vyprecizované hračky, mnohdy stačí dřevo, kámen, papír. Ale samozřejmě pokud má věc nějaký tvar, lépe se s ní hraje.

Tradičních japonských hraček existuje přes tisíc druhů, rozdělují se do tří základních skupin. S prvními si děti opravdu hrály, v expozici je zastupují převážně hliněné nebo papírové předměty a míčky. Ve druhé jsou umělecky zpracované, tak jak je mají rádi rodiče, protože jsou vizuálně líbivé – malovaní draci, velmi zdobné dřevěné pálky na japonský badminton. K tomu řada masek pro tradiční divadlo, nádherné panenky z porcelánu.

Ve třetí skupině jsou hračky sloužící jako talismany. Samozřejmě tu najdete různé skládanky, dřevoryty, kultovní předměty. Zvíře je nedílnou součástí japonské kultury, roční cykly mají zvířecí označení – proto se figurkám krysy, psa, ryby, draka a dalších věnuje v Japonsku mimořádná pozornost. Ve spolupráci s japonským velvyslanectvím budou promítat  filmy, je plánována řada doprovodných akcí, včetně kreativních dílniček pro děti.

PhDr. Zuzana Strnadová, ředitelka MHMP kk výstavě řekla: "Expozice Hrajeme si celý den výrazně obohatí nabídku ctěnického areálu, směřující k našim hlavním cílovým skupinám, dětem, mládeži i jejich rodičům. Řemesla a tradiční lidová kultura jsou hlavní náplní ctěnického areálu, na letní sezonu chystáme řadu akcí.“

Spokojenost netajila i ředitelka Náprstkova muzea PhDr. Eva Dittertová: "V našich depozitářích je velké množství předmětů, pro které nejsou výstavní plochy. Japonská sbírka obsahuje asi 1700 hraček a jejich sběr začal už za dob zakladatele muzea Vojty Náprstka a jeho ženy, přátelé jim vozili dárkyz cest. Pokračovala řada dalších – japanolog Joe Hloucha, Vojtěch Schuck. Část můžete nyní vidět, ale je to zlomek, některé jsou unikáty, které by na japonském trhu měly velkou cenu. Ale nejde přece o peníze, ale o radost," dodala.

Při hezkém počasí je velmi příjemná procházka zámeckým parkem do Vinoře. Neopomeňte navštívit obě muzea – Muzeum hlavního města nabízí řadu pečlivě připravených a poutavých výstav vztahujících se k metropoli.

 V Náprstkově je kromě stálé expozice výtečná výstava Po stopě Karla Maye s doprovodným programem.

Reklama

Výběr článků

Načítám