Hlavní obsah

Japonská zahrada v polském Jarkowě je malým rájem na Zemi

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S blížícím se jarem může být námětem na zajímavý výlet ogrod japoński v polském Jarkowě ležícím zhruba tři kilometry od lázeňského města Kudowa Zdrój ve směru na Kłodzko.

Foto: Dana Ehlová

Japonská zahrada v polském Jarkowě stojí za návštěvu.

Článek

Jedná se o japonskou zahradu ukrytou mezi kopci v malé vesnici Jarkow kousek od česko-polské hranice. Pro našince je k dosažení jednak z Náchoda, ale také z Olešnice v Orlických horách po silnici vedoucí na Lewin Kłodzki a poté Kudowu Zdrój.  

Za poznáním zahrady je třeba odbočit z hlavní silnice a po úzké (v druhé polovině šotolinové) cestě jet přibližně dva kilometry do Jarkowa. Orientovat se budete pomocí nenápadných informačních tabulek s nápisem „ogrod japoński”, které vás neomylně dovedenou na malé parkoviště zbudované pro návštěvníky tohoto malého ráje na Zemi.   

Japonskou zahradu, jež byla v době otevření veřejnosti jednou ze dvou v celém Polsku, vlastníma rukama stvořil Edward Majcher s manželkou Lucynou. S pracemi začali v roce 1980 a během nich museli upravit terén, navozit velké množství kamenů, vybudovat jezírka a kaskády, vysadit spoustu dřevin a květin.  

Na pozemku o rozloze tisíc metrů čtverečních ale dokázali vytvořit obdivuhodnou zahradu, která naplňuje smysl japonských zahrad a opravdu vyjadřuje velký kus krajiny na poměrně malém prostoru. I tady musíte procházet po kamenných a štěrkových cestách jednotlivými zákoutími, abyste objevili všechny scenérie. Nechybí tu samozřejmě ani důležitá součást, kterou je voda, a to nejen voda "stojatá", ale i tekoucí v potoce, rozvětvujícím se do několika větších či menších jezírek.  

Zahrada je samozřejmě nejkrásnější v květnu a červnu, kdy tady kvete množství rostlin. Do různých tvarů upravené malé i velké dřeviny - od mnoha druhů jehličnanů až po typické „barevné” javory a další listnáče - se právě v těchto měsících ukazují v největší kráse. Tu uznale ocenili i zástupci japonské ambasády v Polsku.  

Zpřístupnit ogrod japoński veřejnosti se majitelé rozhodli v roce 2003. Od té doby se dělí s návštěvníky o krásu, kterou vybudovali a dál nepřetržitě dotvářejí.

Zahrada je přístupná denně od května do září v době od 10 do 21 hodin. Vstupné je téměř symbolické (40 Kč za osobu) a lze ho uhradit v českých korunách.

Reklama

Výběr článků

Načítám