Hlavní obsah

Japonská překladatelka prvním obyvatelem rezidenčního pracoviště zahraničních bohemistů

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrekonstruovaný byt Jaroslava Foglara, který bude zpočátku sloužit jako rezidenční pracoviště zahraničním bohemistům a překladatelům do češtiny, už má prvního obyvatele.

Foto: Danelová-rozhlas

Mei Kašima

Článek

Úvodním obyvatelem se stala japonská bohemistka Mei Kašima. V bytě Jaroslava Foglara bude pracovat měsíc. S nápadem používat jej jako rezidenci přišla společně Nadace Jaroslava Foglara (NJF) a České literární centrum (ČLC), sekce Moravské zemské knihovny, založená z rozhodnutí Ministerstva kultury České republiky.

Rezidenti se během svého pracovního pobytu budou věnovat překladům českých děl. Organizátoři si od této akce slibují, že poskytnou rezidentům soustředěný čas na překladatelskou práci a umožní jim hlubší seznámení s českým prostředím a literární scénou.

Na ní už není Mei Kašima tak úplně neznámým pojmem. Při hodnocení jejího překladu knížky Anny Bolavé Do tmy byla odborná porota velmi spokojena. S obdivem hodnotila zejména její dobrou znalost češtiny. Na Japonku, která byla poprvé v České republice na výměnném pobytu před deseti lety a neuměla tehdy ani slovo, je to významný posun. Dnes učí japonské studenty česky.

Reklama

Výběr článků

Načítám