Hlavní obsah

Jan Přeučil oslavil své 77. narozeniny

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 17. ledna oslavil své 77. narozeniny herec Jan Přeučil. Oslava se konala o den později v pražském klubu Violino, kde se konalo mimořádné představení.

Foto: Petr Mráček

Jan Přeučil, Eva Hrušková a Jaroslav Svěcený

Článek

Oslavu připravili Jaroslav Svěcený, se kterým Jan Přeučil pravidelně vystupuje, a manželka oslavence Eva Hrušková.

Jan Přeučil přednesl báseň o víně, část z představení Gala pro Gogola, inspirovanou Bláznovými zápisky ruského autora Nikolaje Vasiljeviče Gogola. „Je to moje srdeční záležitost,” přiznal oslavenec.

Na housle jej v tomto představení doprovází Jaroslav Svěcený. Malá ukázka strhla přítomné diváky, kteří byli z výkonu mistra mluveného slova nadšení. „Gogolův text je podle mého názoru naprosto současný, až nadčasový, a my jsme se snažili jak o scénické, tak i hudební propojení, jak nejlépe jsme mohli,” uvedl Jan Přeučil.

Herec také vzpomínal na své začátky, či vyprávěl některé příběhy z cest, divadla, filmu, ale i soukromého života.

Možná někteří nevíme, že Jan Přeučil z politických důvodů nemohl studovat a pouze se vyučil. Jeho otec František Přeučil byl jedním z obžalovaných v procesu s Miladou Horákovou, ve kterém byl odsouzen k doživotnímu žaláři.

Teprve později mu bylo umožněno studovat na gymnáziu a následně na Divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze, kterou absolvoval v roce 1960. V ročníku s ním studovaly např. Jana Hlaváčová a Milena Dvorská. Ztvárnil stovky rolí v divadle, filmu, televizi, rozhlasu a dabingu.

Jeho druhou manželkou je herečka Eva Hrušková, se kterou mají své divadlo a jezdí hrát pro děti všeho věku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám