Hlavní obsah

Jaký je původ a symbol šumavských kohoutích křížů?

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V oblasti obce Stachy je možno najít ukázky lidového kovářského umění, spojené s vírou a čerpající z příběhů Nového zákona. Tyto zcela atypické artefakty se dochovaly v počtu tak nicotném, že i prsty jedné ruky převyšují jejich počet.

Foto: Petr Hejna

kříž u Nicova

Článek

Nejpůsobivější je kohoutí kříž v Úbislavi, umístěný přímo v obci, ležící na silnici spojující Kašperské Hory a Vacov, pod vrchem Javorník a nedaleko vsí Jaroškov, Hodonín a pochopitelně Stachy. Stojí na malé plošince hned kousek vedle vozovky u nevelkého potoka s malými peřejemi.

Obec se nachází dva kilometry severně od Stach, kromě kříže je pod obcí další zajímavost, kterou je PP Úbislav, louka chráněná pro výskyt různých druhů rostlin, louka plná orchidejí, PP nad Zavírkou, leží naopak při cestě směrem na Javorník (žlutá trasa).

Tento kříž má i další „sourozence, celkem jsou k dohledání kohoutí kříže tři, nicméně tento počet obsahuje jednu duplicitu, a tou je kohoutí kříž u Nicova. K tomu již je třeba vyšlápnout kousek nad ves, zaparkovat se dá hned vedle tamního románského kostela sv. Martina, obklopeného malým hřbitovem, a odtud vystoupat ani ne 300 metrů po silnici k planině s výhledem a odpočinkovým místem s informačními cedulemi.

Zde stojí replika původního kříže, který se stal terčem vandalů v 60. letech minulého století. Předchůdce poničeného však byl do použití kovu při úpravách roku 1890 dřevěný, současná kopie je velmi mladá, a to z roku 2009. Za zastávku stojí i zmíněný kostel, připomínaný prvně roku 1365, uváděný jako nejvýše položená románská památka v Čechách, zaujme i barokní fara s výrazně barevnou fasádou.

Nicov je od Úbislavi vzdálen pouhé 4 kilometry, po dalších osmi kilometrech je v Kašperských Horách u zdi kostela sv. Markéty originál kohoutího kříže z Nicova, samotná obec má statut městské památkové zóny a stojí za samostatnou prohlídku, stejně jako nedaleký hrad Kašperk.

Kohoutí kříž - Arma Christi, pochází původem z Bavorska, kde byly v 18. a 19. století běžné, stejně jako v 19. století na Šumavě. Kohout na vrcholu připomíná trojí Kristovo zapření Petrem, hodiny zase okamžik, kdy ukřižovaný vydechl naposledy, a předměty na kříž navěšené znázorňují nástroje, související s Kristovým mučením a cestou na Golgotu.

Na kříže proto lidoví tvůrci doplňovali zejména kopí setníka Longina, tyč, žebřík, lopatu, houbu, kleště, trnovou korunu a mnohé další symboly, jako třeba řetězy, bič, kladivo, hřeby, Veroničinu roušku, s Poslední večeři  Páně související kalich, pytel s třiceti stříbrnými, Krista udeřivší ruku, Pilátův džbán…

Nekonečné krásy a tajemství Šumavy činí tyto hraniční hory jedním z nejoblíbenějších cílů turistů, ať již v současném vlahém konci léta hledajícím houby, celoročně krásy přírody nebo stopy historie a legendy našich předků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám