Hlavní obsah

Jakubova věž vyrostla na rovnoběžce propojující dvě Kanady

Novinky, Vratislav Konečný

Čtyřicetimetrová rozhledna nad Valtínovem se jmenuje Jakubova. Stojí tu od roku 2013, otevřeli ji 1. července, kdy Kanada slaví svůj svátek. Proč Jakubova? Jakub I. Stuart je spřízněn s Fridrichem Falckým, zimním králem, který se postavil Habsburkům a chtěl vládnout v Čechách.

Foto: Vratislav Konečný

Jakubova rozhledna s leoparkem vévodí České Kanadě, z vyhlídky je na dlani Česko i Rakousko.

Článek

První guvernér Kanady se narodil v Praze

Výsledkem sporu s Habsburky, potažmo katolíků s protestanty, byla třicetiletá válka. Fridrichovým synem byl Rupert, vévoda z Cumberlandu, dcera Žofie Falcká se stala matkou prvního krále z hannoverské větve, Jiřího I., nástupnický zákon je z roku 1701.  

Za vlády Karla I. byl Rupert velitelem armády proti Oliweru Cromwellovi, který se vzbouřil proti královské moci. Rupert se stal držitelem obchodní licence u Hudsonova zálivu, zbudoval kožešinářskou Hudson Bay Company, území se jmenuje Země prince Ruperta. Rupert, který se narodil na Pražském hradě, pokřtili ho ve svatovítské katedrále, byl prvním guvernérem prvního správního území Britské Kolumbie známé nyní jako Kanada.

Jakubova věž stojící na 49. rovnoběžce spojuje Českou Kanadu s obrovskou zaoceánskou Kanadou. Rovnoběžka rovně běžící od Slavonic prochází Regensburkem, přes francouzský Štrasburk přelétne oceán a přes řeku svatého Vavřince si to míří do Vancouveru.

Společnost, která stavěla věž, se jmenuje Czech Canada s.r.o., syn majitelky Jakub.

Zábavný lesopark a oblíbená Ďáblova prdel

Pod věží je zábavně odpočinkový lesopark, vyblbnou se tu hlavně děti, najdete zde od pískoviště, přes různé kvízy, prolézačky, dlouhou podzemní chodbu, perníkovou chaloupku a palisádové staroslovanské hradiště i sportovní singltrek.

V okolí je řada stezek, jedna naučná, určitě se vám budou líbit u kaskády tří romantických rybníčků. Bonusem je v lese vzdálený balvan, již tolikrát mediálně propíraný, že ho nelze pominout, Ďáblova prdel. Místo už si našla i na pohledech, obálek knížek o České Kanadě, na turistických vizitkách. Puklá zaoblená skála stále přitahuje, je od rozhledny vzdálená asi tři kilometry, o další balvan u Zvůle, Ďáblův chleba, je zájem minimální.

Na vrchol rozhledny vede 180 schodů, řada jich má nápisy se jmény sponzorů.

Výhled je fantastický, přehlédnete celou Kanadu, tedy Českou.

Slavatovské území

Území patřilo Slavatům, při defenestraci v roce 1618 vyhozený do hradního příkopu Vilém Slavata se stal roku 1622 císařským tajným radou. Později i nejvyšším komořím, rod získal po Bílé hoře obrovské majetky rožmberské a hradecké. Jeho syn Adam Pavel byl pánem na nedaleké Bystřici.  

Kdo vymyslel Českou Kanadu?

Konspirační teorie praví, že existovaly tajné dohody mezi Slavaty a Falckým, kdy území v okolí Hudsonova zálivu mělo být pojmenováno Česká Kanada. Ovládat jej měli Slavatové. Ale jelikož se to zvrtlo, oblast se jmenuje po Rupertovi.

Zahořklým Slavatům zbyla Česká Kanada, za což jsme jim vděčni. Je tu nádherně, i přes nepřízeň minulých desetiletí, kdy došlo k částečné devastaci a zanedbání pohraničí.

Ale stejně je hezčí verze, že pojmenování vymysleli trampové. Ti přírodě nikdy neškodili.

Reklama

Výběr článků

Načítám