Hlavní obsah

Jakoubek ze Vřesovic zradil husity, teď bloudí po kostomlatské ruině s černým kalichem na čele

Novinky, Vratislav Konečný

Jakoubek z Vřesovic byl husitským hejtmanem, který po bitvě u Lipan správně odhadl, na kterou stranu se přidat. Za víru se hezky umírá, ale s vírou se i hezky žije, byť třeba trochu jinou. Jeho duch údajně bloudí po zřícenině hrad Kostomlaty pod Milešovkou, nesprávně nazývaným Sukoslav.

Foto: Vratislav Konečný

Kostomlaty pod Milešovkou, hrad Jakoubka z Vřesovic

Článek

Bajkař Hájek

Tento název se prezentuje i na tabuli KČT u hradu, byť si ho vybájil, jako mnohé další, kronikář Hájek z Libočan. Sukoslav měl být jakýsi vladyka bojující s knížetem Hostivítem. Jeho obydlím měl být hrad Sukoslav, jenže ani jedna postava není historicky doložená a hrady se v té době ještě nestavěly. Přesto název stále přetrvává.

Kostomlaty jsou jménem činitelským obyvatelé drtili mlatem nebo kladivem kosti, které se používaly jako surovina při výrobě mýdla. 

Co doloženo je, jsou páni z Rýzmburku, původně Hrabišici. Hrad, který zbudovali na dříve odlesněném kopci, je nádhernou zříceninou, o níž se od roku 1998 stará Občanské sdružení pro záchranu hradu Kostomlaty.

Památku udržuje a konzervuje, z kdysi nepřístupné věže je vyhlídková s nádhernými pohledy hlavně na Krušné hory a podhůří. Při průchodu hradní bránou uvidíte několik erbů kostomlatských vlastníků. První zmínka o hradu pochází z roku 1333, Boreš z Oseka (Rýzmburka) ho prodal Chotěborovi z Herštejna. Najdete tu i znak markraběte moravského, pozdějšího císaře Karla IV. Následovali Žerotínové, Škopek z Dubé. Ten byl komturem řádu německých rytířů v české provincii.

Pragmatik Jakoubek

A pak do hry vstupuje Jakub, pro svou malou postavu zvaný Jakoubek ze Vřesovic (asi 1390 až 1462). Po Žižkově smrti jeden z nejvýznamnějších husitských hejtmanů obléhal Kostomlaty v době, kdy se schylovalo k Lipanům.

Existují dvě verze, proč Prokopu Holému nepřišel na pomoc, v první oblehl Kostomlaty a vázal část vojsk, která měla Holému zle zatopit, ve druhé byl při cestě do středu Čech napaden vojsky jednoty panské. Každopádně dějiny ho označily za zrádce, mohl prý zvrátit průběh bitvy a protáhnout válku ve vyčerpané zemi.

Každopádně Jakoubek nakonec Kostomlaty dobyl a připojil ke svému rozsáhlému panství. Jakoubek sloužil Habsburkům, císaři Zikmundovi a také Jiříkovi z Poděbrad, vždy věděl, s kým je dobré být zadobře. Byl krajským hejtmanen, kondotiérem (velitel nájemné armády). Kostomlatští drželi hrad do třicetileté války, pak hradům odzvonilo.

Výletní a ubytovací restaurace

Nakonec panství koupili Černínové z Chudenic a roku 1841 začal Joseph Fenzel z Kostomlat provozovat v ruině výletní restauraci, hrad se stal oblíbeným cílem výletů. Částečně obnovil i budovy na spodním nádvoří. Zároveň začal s „lidovou archeologií“, čímž pro tu opravdovou vše zničil.

Výletní restaurace s ubytováním tu existovala ještě v roce 1948, pak ji v rámci odživnostňování šiřitelé nových pořádků zavřeli. Z hospody zbyl sklep a trocha zdiva.

Ruina je to nádherná, dominuje jí obranná věž, zachovány jsou mohutné hradby, dva okrouhlé paláce a menší kruhová věž. Sdružení každoročně čistí stráně, hradní příkop, provozuje sezónní restauraci.

Na hradě pořádá sdružení každoročně různé akce. Natáčela se zde pohádka Nejkrásnější hádanka.

Reklama

Výběr článků

Načítám