Hlavní obsah

Jako v kouzlu dávné magie probouzí plamen i dnes nový život

Novinky, Stanislava Dvořáková

V podhradí zříceniny hradu Lanšperka se nachází sběrný dvůr s označením POHODA. Místo střežené železným sci-fi zbrojnošem důvtipně ukrývá vyřazený odpad, který by nebyl okrasou přírody a navíc je pokladnicí snů a fantazie možnosti uměleckého stylu Steel gallery.

Foto: Tomáš Tesař

Modré světlo Adama Langra je vstupem do světa snů a fantazie.

Článek

Černé mraky s bílou mlhou nadcházejícího zimního období již halí zříceninu hradu Lanšperka, a přesto v podhradí na vstupní stěně sběrného dvora se příjemně usmívá sluníčko s nápisem POHODA.

A skutečně - při výletu na hrad je kolemjdoucímu skryta hromada nevzhledného šrotu určenému do nenávratna, na druhou stranu je to však skrýše pokladů otevírajících vstup do říše sci-fi. I samotný hlídač u vstupu do dvora je z této oblasti - socha se železnými žebry s vojenským vybavením, jako by ji sám Héfaistos seslal z bájného Olympu do dnešních časů.

Stačí přivřít oči, oddat se fantazii a s leskem kovových pozůstatků a s pomocí múz přejít do světa bez hranic, kde i staré dosloužilé věci nacházejí své nové uplatnění.

Tuto pokladnici lidmi již zatracených věcí nabízí dílna uměleckého kováře Adama Langra. Inspirací je děravý hrnec, staré kolo, pavlačové umývadlo, bandasky, spodní části šicích strojů značky Singer a Lada, zrezivělé pružiny a další nekonečná řada vyhozených věcí. Co s tím? Však Adam Langr ví!

Při vstupu do dílny prvním dojmem je nepořádek hromad železného odpadu. To je však velký omyl, neboť zde vládne pravá železná disciplína. Každý kousek železa - budíky, helmy, šroubky, formičky, náhrada kyčelního kloubu - mají své přesné místo, své poslání, které jak vojáky staré gardy, bez problému a hledání, jejich velitel Adam Langr je vždy připraven představit.

Reprezentací dílny je hned u vchodu železná lady - společnice Helena, se kterou je možné si potřást rukou, navíc i ochotně podrží kabát hosta. Další nevšední ukázkou je přeměna ocelových a nerezových součástek zajímavých tvarů v nový fascinující svět zázraků.

Stačí použít kování, ohýbání, leštění, tepání a v záři modrého světla plamene defiluje řada dekorací do interiérů a exteriérů. Ožívají podoby zvířat, ze zdi vystupuje nosorožec, hrdě se prochází pštros, z tmavého rohu vylézá obří pavouk, kterého s respektem oblétá čmelák a všechny ocelovým okem hlídá moudrá sova.

Z vedlejšího kouta se hlásí četa robotů s vesmírnými vetřelci, jímž život daly staré budíky. S představou vzdálených dob lze jako při královské hostině usednout do středověkých křesel v kombinaci dřeva a železa a napít se z třpytivých pohárů z kuličkových ložisek. Tak toto je svět neskutečna, který se stal skutečným!

S probuzením do reality všedního dne lze obdivovat poháry, které jsou určeny jako cena pro celorepublikovou soutěž záchranných složek. Však ani sám Adam Langr není bohem Olympu, ale umělcem tvořícím art sochy z odpadu a inspirací je mu skutečná příroda, zvířata a poznatky z cest po celém světě - Itálii, Maďarsku, Maroku, Mexiku, Islandu.

I noční strážci jsou z masa a krve, kdy po setmění se vlády nad dvorem ujímají dva vděční psi z útulku - Lena a Dak.

Reklama

Výběr článků

Načítám