Hlavní obsah

Jak vyřešit nedostatek místa? Inspirovat se lze na zámku Mníšku

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Mníšek pod Brdy má pro návštěvníky otevřené dvě prohlídkové trasy a vyhlídku ve věži. Zajímavé a inspirativní jsou jistě soukromé pokoje posledních pánů. O sobotách a nedělích jsou připraveny pohádkové programy pro děti a druhý víkend v červnu se navíc konají komentované prohlídky parku.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

Mníšecký zámek provází návštěvníky bohatě vybavenými prostory, z nichž mnohé odpovídají tomu, jak je měli zařízené poslední majitelé v době první republiky.

Z reprezentačních místností, kam přicházeli se svými hosty, jmenujme především společenský sál, který vypadá téměř shodně jako na tehdejších fotografiích. Návštěvník může sám porovnat. Uvidí originální zeleně potažené sedací soupravy, benátské zrcadlo, japonskou šperkovnici i obrazy několika předchozích majitelů zámku.

Také soukromé pokoje, které se využívaly denně, vypadají, jako by jejich obyvatelé odešli jen před chvílí. Vše je podřízeno především praktičnosti. Aby nemuseli chodit velké vzdálenosti a aby se zbytečně netopilo v mnoha pokojích, měli manželé Kastovi zařízený každý svůj pokoj tak, že v něm měli pohromadě vše, co bylo potřeba. Postel na spaní, pohovku k odpolednímu odpočinku, pracovní stolek, toaletní koutek s přístupem na splachovací záchod, místo ke kávě i šatní skříně a skladovací prostory.

Pan baron měl ovšem svou ložnici o mnoho menší než jeho drahá polovička, navíc průchozí a se čtyřmi okny, a tak se muselo místem šetřit a vymýšlet chytrá řešení. A jak tedy nakonec šikovně vyřešili nedostatek úložného prostoru?

Co třeba využít výklenku jednoho z oken? A tak se rozhodli jednoduše zaslepit okno s výhledem k rybníku, vždyť jedno stačí, do výklenku umístit police, osadit dvířky a skříň je na světě. Dnes je v ní k vidění část baronovy příruční knihovny, lovecké ručnice, neboť byl vášnivým nimrodem, a různé typy chladných zbraní, jež připomínají jeho vojenskou kariéru u dragounů.

Návštěvníci Mníšku mohou také vystoupat do podkroví zámku a na vyhlídku ve věži a projít se malým romantickým parkem. Ten bude ve dnech 8. a 9. června v rámci Víkendu otevřených zahrad přístupný i s komentovaným výkladem průvodce.

Každý víkend jsou také připraveny pohádkové prohlídky pro rodiny s dětmi. Třeba s princeznou Aničkou a hádáním pohádek, s ledovou královnou Elsou, s vyprávěním o zámeckých strašidýlkách nebo prohlídka o marnivé princezně. Otevírá se také tajemné Kouzelné sklepení a malování ve výtvarné dílně.

Reklama

Výběr článků

Načítám