Hlavní obsah

Jak u nás skončila aristokracie, uvidíte na zámku ve Veltrusech

Novinky, Vratislav Konečný

Zdánlivě to byl klidný život, pohodlný, rozmařile vypadající, to víte, když má někdo peníze. Ale k těm se musel i aristokrat dopracovat, a nebylo to vždy lehké. Přesto jako třída skončili, aby si byli všichni bratry a sestrami rovnými.

Foto: Vratislav Konečný

Chotkovský zámek ve Veltrusech, původně se ves jmenovala Velprdy(1052), zřejmě hanlivá přezdívka pro lidi, kteří velmi prděli,

Článek

Na zámku ve Veltrusech, téměř zničeném obří povodní roku 2002, uvidíte v obnoveném pravém křídle expozici Aristokracie: začátek konce. Provede vás sídlem jednoho z nejpřednějších českých rodů veltruských Chotků.

Vzešli z prostých vladyků, až se vypracovali ve vojenských i diplomatických službách na samý vrchol české šlechty, pravé aristokracie, která byla pro království i monarchii skutečným přínosem.

Původně lovecký zámeček

Zámek na ostrově uprostřed lužních lesů postavili v letech 1706 - 1712 jako loveckou vilu, obklopenou barokní zahradou. Velký čestný dvůr uzavírá plot se sochami dvanácti měsíců a čtyř ročních období z dílny Matyáše Brauna. Sochami je ozdobeno i schodiště stoupající ke kruhovému pavilonu v centru hlavní budovy. V přízemí je malovaná salla terena.

Chotkové, jak veltruská, tak i velkobřezenská větev, byli výbornými hospodáři, kteří se o majetek starali, starali se i o lidi, kteří v jejich službách pracovali. Jeden z nejznamenitějších šlechtických rodů zanechal v dějinách českých zemí nesmazatelnou stopu, hrabě Karel Chotek  byl pražským purkrabím v letech 1826 až 1843, tudíž nejvyšším představitelem české zemské správy.

Jak se žilo moderní šlechtě

Expozice zavede návštěvníky do bytu posledního majitele zámku, hraběte Karla Chotka z Velkého Března, a jeho manželky, uherské hraběnky Livie Mailáthové. 

Zpřístupněné místnosti s výhledem na nádvoří byly jejich domovem od roku 1921, kdy je sem jako své dědice pozval hrabě Arnošt Chotek, poslední člen veltruské linie. Oba byli výborní botanici, v oblibě měli především gladioly. Chotková byla i manželka následníka trůnu.

Zrůdný nacismus

Temné období pro ně nastalo za druhé světové války, kdy na Veltrusy přišla německá armáda, podle některých dokumentů zde byl zřízen Lebensborn. V tomto zařízení  byly vybrané árijské ženy oplodňovány příslušníky SS, aby se panská rasa udržela v naprosté čistotě, podle scestných nacistických zákonů.

Majitelé se museli vysídlit do Sudet, kde byli zapsáni jako Němci, což jim podle Benešových dekretů pomohlo od majetku, poté byli odsunuti do Německa. Tak skončila éra jedné z našich nejpřednějších aristokratických rodin.

Zámecký park je jedním z nejrozsáhlejších u nás, najdete v něm některé ze zachovalých pavilonů, které sloužily jako zábavní altány.

Od letoška je ve Veltrusech otevřeno edukační vzdělávací centrum Schola naturalis.

Prohlídky památek bývají někdy nudné a nezajímavé, což rozhodně není pravda ve Veltrusech. Průvodkyně Anežka Kučerová zámek nejen umí, ale je vidět, že ji baví, a to je potom radost poslouchat.

Okruh Aristokracie: začátek konce v severozápadním křídle zámku bude otevřen o víkendech a státních svátcích až do 20. prosince.

Prohlídka vychází v 11:00, 12:30, 13:45 a 15:00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám