Hlavní obsah

Jak slaví jarní svátky vodníci, draci a čerti, předvede o Velikonocích pohádkový hrad

Novinky, Ivana Kvasnicová

V atmosféře středověkého hradu ve Starých Hradech u Jičína oslavíte svátky jara nejen speciálními prohlídkami. V prohlídkovém okruhu Do pohádek čaroděje Archibalda I. uvidíte, jak slaví jarní svátky vodníci, obři, draci a jak čerti v čertovské domácnosti.

Foto: Staré hrady
Článek

V atmosféře středověkého hradu na Starých hradech u Jičína mohou návštěvníci slavit svátky jara od 2. do 6. dubna, a to od 10 do 17 hodin. Netradiční velikonoční výlet pro celou rodinu nabídne nejen všechny prohlídkové trasy, ale také speciální prohlídkové okruhy Do pohádek čaroděje Archibalda I.: Dračí čarodějné pohádkové prohlídky a Draci na hradě.

Podíváte se, jak slaví jarní svátky vodníci, obři, draci a jak čerti v čertovské domácnosti. Na hradě na návštěvníky bude čekat svátečně naladěn dračí král Rozumbraďák XVI. Na pohádkové půdě pak bude možné zkontrolovat, jak pečlivě starohradské čarodějnice provedly jarní úklid.

Na nádvoří se představí čerti, princezny a čarodějnice a s nimi spousta zábavy, her a překvapení pro děti i dospělé.

Hrad a zámek Staré Hrady

První písemná zmínka o tvrzi Stará je z roku 1340 v závěti Arnošta ze Staré. Poté se zde vystřídalo hned několik významných pánů, např. Kryštof Popel z Lobkovic, Jiří Pruskovský z Pruskova, vynikající vojevůdce a ekonom Albrecht z Valdštejna a po jeho zavraždení rod Schliků.

Po roce 1945, kdy se stává majetkem státu, ho v roce 2007 kupují manželé Sukovi. Nabízejí prohlídky především pro děti. Staré Hrady se stávají domovem mnoha pohádkových bytostí z knihy pohádek čaroděje Archibalda I.

Prohlídkový okruh POHÁDKA I. vede tajemným zámeckým sklepením, kde našli svůj domov umounění čertíci, vodníci, skřítkové a strašidláci.

V prohlídkovém okruhu POHÁDKA II. lze navštívit prostornou hradní půdu, plnou krásných věcí, opředených letitými pavučinami. Zabydleli ji čarodějnice různých kategorií a kouzlobabky, pravá starohradská strašidla, strašidýlka a také pěkně vykutálení skřítkové.

Reklama

Výběr článků

Načítám