Hlavní obsah

Jak si užít Adršpach a přitom se vyhnout davům návštěvníků

Novinky, Eva Řemínková
Aktualizováno

Jednu z hlavních dominant turistické oblasti Kladské pomezí tvoří Adršpašsko-teplické skály. Nejznámější jsou dva okruhy propojené Vlčí roklí. Tato procházka je však obvykle bohužel spojená i s davem turistů, kteří se valí ze všech stran. Jak si ale užít Adršpach a přitom se těmto přívalům vyhnout?

Foto: Jan Záliš

Starosta a starostová v Adršpašsko-teplických skalách

Článek

Na tuto otázku pro vás máme hned několik odpovědí a tipů. Málokdo ví, že Adršpašsko-teplické skály si lze vychutnat i trochu jinak. Třeba z takového Starozámeckého vrchu je výhled na skalní město jedním slovem dokonalý.

Vyhlídka, na kterou se dostanete po železných schodech, se nachází na nejvyšším místě Adršpašských skal. Nedaleko pod vyhlídkou se rozkládá zřícenina hradu, která je jedním z nejzajímavějších míst v Adršpachu už z toho důvodu, že v něm podle pověsti pobývala celá tlupa loupežníků.

Protože byl však dávno zbořen, stavebních pozůstatků tu nenaleznete mnoho. Dochovány jsou pouze části hradeb, obvodních zdí a patrně i pozůstatky studny a podsklepení. Hrad je volně přístupný. Dostanete se k němu snadnou cestou po červené a pak žluté turistické značce z Dolního Adršpachu, odkud je vzdálen přibližně 1,5 km.

Kromě hradu má však Adršpach i svůj zámek. Posledním majitelem zámku byl až do roku 1945 rod Nádherných z Borutína. V roce 2013 se obec rozhodla zámek odkoupit a znovu oživit. Zámek byl tedy veřejnosti zpřístupněn teprve nedávno, a to v květnu roku 2014.

Ovšem neuvidíte v něm to, co na většině zámků a ani vás zde nebude strašit žádné zámecké strašidlo jako obvykle. Protože je Adršpach známý jako horolezecká oblast, v zámku naleznete první horolezecké muzeum v České republice. Prostřednictvím zajímavé horolezecké expozice a promítání horolezeckých filmů se seznámíte s historií a současností tohoto sportu, který je pro některé ještě stále opředen mnoha záhadami.  

Za překrásným výhledem na mohutné pískovcové věže se dále můžete vydat například na Rozsochatec. A co že to vlastně je? Jedná se o původní název přírodní rezervace Křížový vrch, lidově zvaného „Křížák“, která je volně přístupná pro turisty i horolezce.

Celé uskupení skalních věží a pilířů má tvar podkovy, jejíž střední část je snížena. Jeho vrcholu vévodí železný kříž z roku 1857, na jehož podstavci jsou vytesána jména sv. Anny, sv. Josefa a sv. Jana Nepomuckého. Téměř celou cestu, která je z Dolního Adršpachu značena žlutou turistickou značkou, lemují biblické výjevy ze 17. století zasazené ve skalách. A pokud vám bude počasí přát, čekají vás krásné výhledy na Adršpašské skalní město a Krkonoše.

Pokud by vás však přeci jen lákalo procházet se přímo mezi skalními útvary, jako jsou Milenci, Starosta a starostová nebo Cukrová homole, doporučujeme návštěvu skal mimo hlavní sezónu nebo ve všední dny.

Více tipů na výlety v Kladském pomezí naleznete na www.kladskepomezi.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám