Hlavní obsah

Jak si pořídit nejkrásnější památku na Štědrý den?

Novinky, Stanislava Dvořáková

Rodinné centrum Srdíčko v Ústí nad Orlicí připravilo pro rodiče workshop dokonalé fotografie, aby památka na letošní Vánoce byla tou nejkrásnější.

Foto: Stanislava Dvořáková

Workshop pro rodiče v rodinném centru Srdíčko byl zaměřen na vytvoření těch nejkrásnějších fotografií nejen pod vánočním stromečkem.

Článek

Již předchozí generace zakládala památníčky a alba prvních okamžiků novorozeného tvorečka. Fotografie s udivenýma, později zářícíma, v dalších letech očima napněnýma radostí u vánočního stromečku se stala mezníkem vývoje potomka. Není pak většího smutku nad nepovedenými záběry.

Dědeček si jistě vzpomene na dobu bývalých fotoaparátů umístěných na stativu, zapnutí samospouště a úprk ke skupince u stromečku. To nyní automatika - dokonalost, ale i tak je třeba znát, co ten novodobý přístroj dovede. Vždyť člověk, tak jako tak, zůstává vůdčí silou.

Nikdy není pozdě na poučení a seznámení se se všemi možnostmi moderních fotoaparátů. Z tohoto důvodu se rodiče 9. prosince v dopoledních hodinách v prostředí herny rodinného centra Srdíčko mohli účastnit workshopu o hlavních principech fotografování.

Workshop byl ještě opakován v pondělí 16. prosince od 16 hodin ve společenském sále centra s možností účasti široké veřejnosti.

Lektor Michal Malý v úvodu lekce umožnil každému účastníku seznámit se především s jeho vlastním fotoaparátem. Dále pokračoval, i s pomocí diapozitivů, zásadami o přípravě důležitých parametrů pro dokonalý snímek. Podrobně rozebral hlavní priority, a to nastavení clony, kterou prochází světlo působící na snímač, závěrky, což je zafixování expozičního času, který je důležitý při pohybu objektu (zejména u sportu) a světla, aby výsledkem nebyla přílišná zrnitost záběru.

Technické parametry však k dokonalosti nestačí, aby i po letech zachycený okamžik hovořil k pamětníkovi jako v době pořízení. Je třeba vnímat celý prostor děje se zaměřením na kompozici. Tím se fotografie stává malým uměleckým dílem naplněným emocemi, napětím, vztekem, radostí, smutkem i překvapením.

Cestu k této dokonalosti lektor ještě prohloubil pohovorem s každým jednotlivým účastníkem a zodpovězením jeho dalších otázek.

Účastníci tak s novými znalostmi a předanými zkušenostmi, v ruce s kartičkou užitečné nápovědy od nápaditého lektora, odcházeli s přesvědčením, že ty letošní Vánoce budou jistě po všech stránkách ty nejkrásnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám