Hlavní obsah

Jak si dokonale užít letní den představil závod dvojic valhalla gym

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobota 26. srpna se stala v ústeckém aquaparku a přilehlém sportovním stadionu pro diváka neobvyklým závodem dvojic skupiny funkčního tréninku pod vedením trenérů a organizátorů závodu Venduly a Dušana Juklových.

Foto: Stanislava Dvořáková

Double Grace v trvání 9 minut, kdy jeden cvičí a druhý drží činku ve front racku.

Článek

Valhalla gym je revolucí v oblasti fitness, která odpovídá požadavkům cvičení nové generace. U tohoto funkčního tréninku se jedná o spojení gymnastiky, rychlosti a silového cvičení za účelem rozvíjení fyzické kondice.

Tato myšlenka pochází z USA od Grega Glassmana a je stará více než dvacet let. Nahradila tak klasické cvičení v posilovně, které je zaměřeno na získání konkrétní svalové hmoty, kondičním tréninkem posilujícím celkovou zdatnost.

Cvičení si získalo velkou oblibu, o čemž svědčí stovky zapojených cvičenců. Zaměření na obratnost a získání síly je od roku 2015 navíc založeno na kreativitě, inspiraci a motivaci.

V Ústí nad Orlicí lze tak pravidelně pod vedením manželů Juklových navštěvovat cvičební hodiny v tělocvičně hotelu UNO, v České Třebové v prostorách Auto Kos. Vyvrcholením jsou každoročně dva závody dvojic, a to zimní a letní.

Tak v sobotu 26. srpna ožil aquapark a přilehlé streetworkoutové hřiště sportem, rychlostí, obratností, silovými prvky ale také celodenním kempinkem a hlavně zábavou. Přes přátelskou atmosféru zde panoval po stránce organizační i ukázněnosti všech členů pořádek jak na vojně.

V 8.30 hodin po registraci 11 místních týmů, ke kterým přibyl tým z Brna a Jihlavy, byl závod zahájen plaváním 200 metrů ženy a 225 metrů muži (teplota vzduchu 21°, vody 19°C). Po příjemném osvěžení do teplého letního dne následoval běh na ovále stadionu v délce zhruba 1,4 km.

Poté následovaly speciální workouty: Double Grace - cvičení s činkou, Medvídek - dvojice musely střídavě přes fotbalové hřiště donést kotouče, muži 120 kg, ženy 80 kg, smíšené dvojice 100 kg a délku hřiště probíhat medvědí chůzí. Při nedodržení pravidel jako trest bylo uloženo provést pět kliků (synchro burpees). Veškerá silová cvičení lehce prováděná štíhlými mladými ženami budila u náhodných diváků zasloužený obdiv.

Poledne pak bylo ve znamení odpočinku a společného pikniku přímo v přírodních podmínkách. Další úkol tzv. Vláček přinesl náročnější prvky. V sedmi kolech bylo třeba splnit 14 dřepů se závažím, 14 angličáků a 14 shybů na hrazdě.

Po odpočinku následovalo Finále složené ze všech předchozích cviků, ovšem v náročnějším provedení - běh (3 kola celkem 200 metrů a dřepy s medicinbalem, cvičení s činkou ve dvojici (muži 150 kg, ženy 90 kg, smíšené dvojice 120 kg), shyby na hrazdě, cvičení s činkou jednotlivců a na závěr společné angličáky.

Tím byla soutěžní náplň vyčerpána a dalším programem bylo v 19 hodin vyhodnocení a předání diplomů a cen.

Vítězi se stali Žanďa a Honza - Žaneta Stojanová a Jan Kühn z Ústí nad Orlicí, na 2. místě skončila dvojice Míra a Evča - Miroslav Skála a Eva Petráňková z Jihlavy a 3. místo obsadili Martin a Martina - Martin Stříteský a Martina Látalová z Brna.

Reklama

Výběr článků

Načítám