Hlavní obsah

Jak se žije lidem se zdravotním postižením, předvedly organizace sociálních služeb

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovní skupina komunitního plánování pro osoby se zdravotním postižením uspořádala v úterý 24. září na Mírovém náměstí v Ústí nad Orlicí 2. ročník Integračního setkání poskytovatelů různých sociálních služeb, jejich klientů a široké veřejnosti.

Foto: Stanislava Dvořáková

Soubor Domova u studánky vedený muzikoterapeutem Janem Rybkou otevřel odpolední zábavný program typickou písní Můžeš mít radost.

Článek

Po úspěchu Integračního dne v roce 2012 bylo letos připraveno jeho pokračování s ukázkami zdravotních pomůcek a informacemi o pomoci sociálních zařízení doplněné kulturním programem.

Při zahájení vystoupily žákyně místní Speciální základní školy s orientálním tancem, načež se děti odebraly ke stanovištím s rozličnými soutěžemi s vyhlídkou sladké odměny. Pro starší návštěvníky byla připravena řada stánků, kde se mohli seznámit, co obnáší život se zdravotním postižením a jak lze těmto lidem jejich úděl ulehčit.

Oblastní charita vedle řady letáků o svých službách - ošetřovatelské a pečovatelské, osobní asistenci, domácí hospicové péči, občanské poradně a další pomoci, představila kompenzační pomůcky, které si lze u nich zapůjčit. Navíc si každý návštěvník mohl učinit představu, jak tyto pomůcky usnadňují pohyb. Získaná zkušenost s pomocí chodítek krokovacích i čtyřkolových s brzdami, jízda na mechanickém invalidním vozíku, tandemovém kole a tříkolce i elektrickém skútru přiblížila potíže handicapovaných lidí a tím i pochopení jejich života.

Stánek Rytmus Chrudim seznámil s podporou individuálních návyků a dovedností sluchově postižených, začleňování do pracovního prostředí a kulturního života představil Domov pod hradem Žampach a  ústecké organizace Speciální a praktická škola, chráněná dílna Cedr, denní Stacionář Človíček a týdenní Mezi vámi, o. s. Péče o duševní zdraví a Domov pod hradem Žampach.

Občanské sdružení PAS uvedlo šanci na co nejkvalitnější život pro osoby s poruchami autistického spektra i s pracovním uplatněním po skončení školního vzdělání. Centrum pro zdravotně postižené seznámilo s novou možností účasti na hodinách plavání a se Dnem otevřených dveří plánovaném na měsíc říjen.

Zároveň na četných stáncích si bylo možné prohlédnout tvorbu jejich klientů ve formě drobných upomínkových předmětů.

V odpoledním programu jako první vystoupil soubor Žabka z Domova u Anenské studánky. Skupinu tvoří 12 lidí, vedenou muzikoterapeutem Janem Rybkou, kde vedle kytary, houslí a jednoho zpěváka účinkují zdravotně postižení, kteří zpívají, bubnují a hrají na elektronické klávesy. V jejich repertoáru zazněla rytmická speciální hudba i písně se současnými náměty: Můžeš mít radost ve svém srdci každou hodinu a každý den. Radost, kterou svět nemůže dát, radost, kterou svět nemůže vzít.

Další taneční scénka v podání klientů Stacionáře v rytmu charlestonu roztančila i přihlížející diváky bez ohledu na kapky deště i deštníky. Závěr dne patřil oblíbené psí terapeutce Báře, která s velitelkou Janou Vláškovou navštěvuje Stacionář již tři roky.

K příjemné atmosféře celého dne přispěl i stálý komentář dění Roberta Oláha, člena aprobační a mediální služby Ministerstva spravedlnosti a člena komunitního střediska sociálních služeb, doplňovaný rozhovory se zástupci sociálních služeb i přihlížejících občanů.

A tak slova písně Štěstí je tak krásná věc symbolicky ukončila program deštivého a přesto krásného dne. 

Reklama

Výběr článků

Načítám