Hlavní obsah

Jak se připravit na bezpečné prázdniny, radili policisté, BESIP a složky IZS

Novinky, Stanislava Dvořáková

Den policie České republiky, který se ve spolupráci s IZS a Besipem uskutečnil 31. května v Ústí nad Orlicí, se zaměřil vzhledem k blížícímu se prázdninovému období na šťastné léto bez nehod a úrazů.

Foto: Stanislava Dvořáková

Zadané testové otázky s dopravní tematikou se těšily velkému zájmu.

Článek

Vžitou představou výletníků je šťastný návrat z cest. Statistiky však ukazují, že to takovou samozřejmostí není. Blížící se letní období prázdnin a dovolených je pak časem na zvýšené varování před nebezpečnými situacemi v silničním provozu i při sportu.

Samostatné oddělení Ministerstva dopravy ČR, BESIP, je hlavním subjektem silničního provozu v České republice. Prostřednictvím 14 krajských koordinátorů zajišťuje informační a výchovné akce pro veřejnost.

V pátek 31. května se v Ústí nad Orlicí uskutečnil Den policie, který ve spolupráci s Besipem a složkami IZS směřoval hlavně na upozornění bezpečnosti v nastávajícím letním období. Zábavnou, ale i poučnou formou, byla položena řada testových otázek zaměřených na pravidla bezpečného chování při pohybu v dopravním provozu

Dobře připravená akce splnila svůj účel i vzhledem k vhodnému termínu, kdy se účastnila se svými žáky řada MŠ a ZŠ z místa i okolí. Několik set dětí tak určovalo značky, kdy a jak přecházet vozovku a jak se chovat na přechodech. ČČK přispěl prověřením znalostí první pomoci. Pro volné prázdninové dny si zúčastněné děti odnášely omalovánky s dopravní tematikou a pexeso s dopravními značkami.

BESIP navíc pro dospělé připravil řadu brožur zaměřených na speciální skupiny účastníků v dopravě, a to pro řidiče, kolaře, ženy a seniory.

Znějící klaksony policejních aut dosvědčovaly ukázky vybavení a výstroje policejních sborů, které si bylo možné vyzkoušet. Děti pak zejména zaujaly výstražné zvuky policejních aut a přistrojení do ochranných obleků. I motocykl a terénní džíp měly své stálé obdivovatele.

Pro dospělé byla připravena zajímavá ukázka policejního vozu s vybavením pro sbírku důkazů na místě trestného činu. Zárukou bezpečnostního dozoru na Pastvinské přehradě byl vystavený policejní nízkoponorný člun.

Sice zábavné dopoledne, ale do povědomí vtisklo zásady bezpečného chování navíc podpořené darovanými reflexními prvky. Ani procházka v brýlích, které představily, jak je viděn svět po požití alkoholu, nebyla snad marná.

Reklama

Výběr článků

Načítám