Hlavní obsah

Jak se budí princezny na Novém Hradě?

Novinky, Vít Pávek

Na zámku Nový Hrad v Jimlíně, na křižovatce mezi městy Louny, Žatcem, Rakovníkem, Mostem či Slaným, na dohled Českého středohoří je od 31. května až do 4. září k vidění výstava originálních kostýmů ze známé české pohádky Jak se budí princezny. Výstava se koná ve spolupráci se Studiem Barrandov.

Foto: Vít Pávek

Výstava JAK SE BUDÍ PRINCEZNY na Novém Hradě u Loun - instalace narozeninové hostiny

Článek

Stella Zázvorková, Jiří Sovák, Jan Kraus, Jan Hrušínský, Milena Dvorská, Libuše Švormová či Vladimír Menšík... Právě tito známí herci zvučných jmen se sešli v roce 1977 před jednou kamerou na několika hradech a zámcích v Čechách, aby dali vzniknout jednomu z pokladů českých filmových pohádek.

V té době byl zámek Nový Hrad v Jimlíně ještě ruinou a na svou záchranu teprve čekal. Dnes je tomu jinak a jeho krásné interiéry jsou vskutku jako z pohádky. Zkusme dohnat onen ztracený čas a vraťme se do slavných dob zámku, ve kterém žili svůj pohádkový život princezny a princové. Vraťme se společně do radostných chvil našeho dětství... „Na sedmém lánu, u sedmé sýpky, hořel jak svíce růžový keř...”

Pod krásnými renesančními malovanými trámovými stropy si můžete prohlédnout na 36 originálních kostýmů - uvidíte patery šaty princezny Růženky (Marie Horáková), 4 obleky krále Dalimila (Jiří Sovák), 5 šatů královny Elišky (Milena Dvorská), 2 modré šaty královny Anežky (Stella Zázvorková), 3 obleky krále Vendelína (Oldřich Velen), nechybí ani obleky obou princů Jaroslava a Jiřího (Jan Hrušínský a Jan Kraus) či medvědí kůže a kožený oblek Vladimíra Menšíka.

Zajímavostí jsou tři stejné zelené kostýmy zlé sestry Melánie. Proč? Přijďte a dozvíte se to, stejně jako spoustu jiných perliček z natáčení. Kromě toho je výstava též interaktivní, neboť děti si mohou skládat puzzle z jednotlivých scén, vy si naopak můžete prolistovat scénářem, či se začíst do dobových novinových článků. Můžete se i vyfotografovat v královských trůnech, nebo si nechat "zalít" ruce voskem. 

Výstava je otevřena vždy od úterý do neděle, ve dnech 31. května až 4. září, od 9.00 do 16.30 hodin. Výstava je koncipována jako samostatný prohlídkový okruh, ovšem s průvodcem.

Vstupné činí 60 Kč (dospělí) a 40 Kč (děti, studenti, senioři od 65 let), děti do 6 let mají vstup zdarma. V kombinaci s jiným prohlídkovým okruhem zámku (1. okruh zahrnuje soukromé a reprezentativní prostory; 2. okruh gotické pokoje a hospodářské zázemí) je vstupné zvýhodněné.

Objevte Zámek Nový Hrad a jeho bohatství dané v příbězích dávných majitelů a v jeho architektuře. Posledními majiteli byli Schwarzenbergové a zámek jako jediný v severních Čechách prezentuje jejich působení severně od Prahy.

Zámek uchovává cenné fresky gotického hradu, nejucelenější soubor malovaných renesančních dřevěných stropů, či barokní štuky italských mistrů. Kromě toho jsou volně přístupné sklepní prostory, barokní zahrada, podzemní stáje i věž s výhledem na Džbánsko, masiv Krušných hor a České středohoří.

Zámek je v letním období oživený také divadly, koncerty i Kinematografem bratří Čadíků (22. - 25. července). Na prvním nádvoří najdete pohostinný šenk, nebo luxusní ubytování v secesních pokojích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám