Hlavní obsah

Jak Napoleon změnil Brno

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Na úspěšnou loňskou výstavu v galerii Celnice vily Löw Beer o proměnách města, navazuje další. Přibližuje počátek 19. století a pobyty Napoleona v Brně.

Foto: Muzeum Brněnska, archiv
Článek

Francouzský císař byl v Brně 20. až 29. listopadu 1805 před svým nejslavnějším vítězstvím v bitvě u Slavkova (2. 12.). Místem pobytu se stal Místodržitelský palác. Vrátil se 7. 12., o den později v kostele sv. Jakuba se zúčastnil zádušní mše za generála Valhuberta, který podlehl smrtelnému zranění při bitvě.

Napoleon město opustil se svou osobní gardou 12. prosince. Pobyt okupační armády přinesl obyvatelům města kromě pohledu na vojenskou parádu, dost útrap, včetně nutnosti postarat se vojsku o obživu.

K druhé, kratší návštěvě došlo ve dnech 16. až 18. září. Napoleon nocoval opět v Místodržitelském paláci. Město bylo zastávkou po sjednaném příměří, jemuž předcházela bitva u Znojma. Po příjezdu si císař s doprovodem vyjel na Špilberk.

Na druhý den si nemohl odpustit vykonat slavnostní přehlídku na vítězném slavkovském bojišti. Před odjezdem rozkázal zbořit opevnění Špilberku. Jeho vojáci, kteří Brno obsadili již dříve, neopomněli uspořádat 15. srpna v Lužánkách velkou oslavu čtyřicátých narozenin svého „malého kaprála“. Zúčastnila se i brněnská honorace. Snad se na chvíli oprostila od myšlenek, co vše a z čeho za pobyt vojsk splatit a zaplatit.

Jaromír Hanák, autor předchozí i nynější zajímavé výstavy „proměn podob města Brna“, zdůrazňuje, že druhá okupace v určitém smyslu předznamenala pozdější zásadní proměnu města. „Na přelomu října a listopadu 1809 byly totiž těsně před odchodem okupačních vojsk na Napoleonův příkaz pobořeny části pevnostního systému hradu Špilberk. V následujících desetiletích pak bylo brzy zbořeno i opevnění města samotného.“

Výstavy v galerii Celnice vily Löw-Beer mají komorní charakter, na nevelkém prostoru však přinášejí množství hutných informací, obrazového materiálu a zajímavých výstavních předmětů. Život v okupovaném městě připomenou dobové ilustrace, archivní dokumenty a originální exponáty.

Návštěvníci si prohlédnou vojenskou výstroj i výzbroj, plány špilberské pevnosti nebo orientační tabuli z první třetiny 19. století, která uvádí Brno jako odvodní okrsek 29. pěšího pluku. Najdou také informace o již vzpomenutém generálu Valhubertovi, který na následky zranění zemřel 6. prosince 1805 v Brně. Před smrtí stačil nadiktovat slova určená císaři. Nelituje smrti, je rád, že přispěl k vítězství, a závěrem: „Rád bych vám připomněl, že mám rodinu.“

Výstava od 6. dubna do 29. července zve návštěvníky na počátek 19. století a času napoleonských válek, které poznamenaly i Brno. Přibližuje život tehdejších obyvatel, nabízí srovnání historické a dnešní podoby známých i méně známých míst. V jarním a letním čase je také nabídkou ke chvilce posezení v přilehlé kavárničce a procházce zahradou s výhledem na vilu Tugendhat.

Reklama

Výběr článků

Načítám