Hlavní obsah

Jak moc se Slovácko za 100 let (ne)změnilo ukazuje výstava Proměny Slovácka 1918-2018

Novinky, Lenka Durďáková

Výstava fotografií mapující vývoj tradic Slovácka za posledních 100 let je ke zhlédnutí do pondělí 10. září v komunitní kavárně Cafe 21 v Uherském Hradišti. Autorka výstavy, PhDr. Blanka Rašticová, záměrně volila fotografie, které zaznamenávají lidové zvyky v téměř nezměněné podobě po celé století.

Foto: Archiv Regionu Slovácko

Výstava Proměny Slovácka 1918 - 2018 ukázka

Článek

Celkem čtrnáct panelů představuje zvyky během průběhu roku v mikroregionech Buchlov, Staroměstsko, Ostrožsko-Veselsko, Východní Slovácko, Bílé Karpaty a Bojkovsko, ve městech Uherské Hradiště, Uherský Brod, Napajedla, Kunovice, v obcích Popovice a Spytihněv a dále pak zachycující vývoj stavby Baťova kanálu a historii Jarošovského pivovaru, kdy staví vedle sebe současnost a historický pohled.

„Slovácko je známé svými tradicemi a zvyky uchovávanými po staletí v nezměněné podobě. Výstava je toho jasným důkazem. Ať se jedná o hodová práva v mnoha obcích, zdobení koňů při jízdách králů či fašankové zvyky ve Strání a Komni, určitě stojí za podívání. Perličkou také bezesporu je, že sebe nebo rodinné příbuzné na těchto fotografiích našlo už velké množství návštěvníků výstavy,“ popisuje dojem svůj i reakce návštěvníků výstavy předseda správní rady Regionu Slovácko, Ing. Stanislav Blaha.

Výstava byla výzvou i pro její tvůrkyni, PhDr. Blanku Rašticovou: „Za dobu svého působení v muzeu jsem měla možnost se důkladně seznámit, a někdy i rozšířit, fond historických fotografií, ale ten etnografický jsem znala jen okrajově. Proto jsem požádala o spolupráci etnografku Slováckého muzea, Mgr. Martu Kondrovou. Společně jsme vybraly snímky dokumentující zvyky typické pro jednotlivé mikroregiony. Doplnila jsem je historickými pohlednicemi a fotografiemi, které zachycují vzhled obcí a měst v době první republiky.“

Výstava pořádá Region Slovácko ve spolupráci se Slováckým muzeem v Uherském Hradišti, grafický návrh připravilo Studio 5, v.o.s.

Reklama

Výběr článků

Načítám