Hlavní obsah

Jak jsme žili - výstava, která otevírá vzpomínky

Novinky, Stanislava Dvořáková

Galerie Malé scény v Ústí nad Orlicí nabízí v měsíci září vzpomínání na minulá léta nad fotografiemi Jiřího Kočí z cyklu Jak jsme žili zároveň s nabídkou kreseb moderních ornamentů Oluše Kočí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Autor cyklu fotografií "Jak jsme žili", Jiří Kočí, seznamuje návštěvníky s jednotlivými záběry.

Článek

Pokud nevlídné deštivé dny letošního podzimu zavedou občany do výstavního sálu Malé scény, mohou se aspoň na chvíli potěšit pohledem na barevnou krásu babího léta na fotografiích Jiřího Kočí, kterého často vídáme chodit po městě a různých akcích jako kameramana OIK TV Česká Třebová.

Hned při vstupu do sálu nás uvítají fotografie Podzimního lesa zkrášleného zářícími barvami a představa štědré úrody zahrádky Zátiší s melounem.

Tentokrát však účel návštěvy výstavy láká svým hlubším smyslem, který zavádí příchozí starší generaci do prožitých let a do míst, které změnil čas k nepoznání. Na stolech rozložené fotografie představují dění let sedmdesátých a osmdesátých minulého století.

S povzdechem, jak ten čas letí, si pamětníci připomenou akce Svazu požární ochrany a 110.výročí trvání jeho činnosti, dále řadu sportovních událostí včetně spartakiády, upomínku 1.máje a zaniklé závody motocyklů do vrchu v Ústí nad Orlicí a další. Jak se žilo ukazuje nadšení z hokejového utkání na vlasnoručně nastříkaném plácku ledu, kdy natěšení hráči se při mrazivých nocích obětovali a místo spánku drželi hadici s vodou, aby si příští den mohli zabruslit. A fotografií s tvořivým nadšením najdeme víc.

Úsměvnou připomínkou, kdy město bylo obklopeno vesnicemi, ze kterých se způsob života přenášel do okrajových částí města, jsou rustikální fotografie. V té době patřila k domku zahrádka a na té často pobíhaly slepice. Protože plot pro ně nebyl nepřekonatelnou překážkou, leckdy se procházeky i po chodníku, dokonce i auta si s nimi rozuměla.

To vše na svých procházkách Jiří Kočí, kterému učarovalo amatérské fotografování, zaznamenal a uchoval pro budoucí generaci. Však i mladí se přicházejí podívat v jakých poměrech současná tvář moderního města se rozvíjela.

Dokumentární fotografie však přinesla hlubší poznání tajemství okamžiku a tím i procítění formou umělecké tvorby. Zamyšlení přináší adjustovaná fotografie Snění, kde sám autor představuje hloubku vlastních představ a snů, ale umožňuje i vnímavému divákovi se přenést do světa jeho fantazie. Od této fotografie se odvíjí řada dalších obrazových fotografií z přírody i vyjadřujících vztah k životu na tvářích jednotlivých lidí: Tovaryš, Tanečník, Zpěvačka, Umělkyně, Soustružník, Pekař optimista a Pekařova žena. Tyto pak tvoří rámec odpočinkovéhjo kouta pro vzpomínající besedníky.

Inspirovaná svým manželem i Oluše Kočí našla zalíbení v umělecké tvorbě. Poprvé se zúčastňuje výstavy se svými kresbami moderních ornamentů. Kresby jsou po dokončení digitálně převedeny na plátno a v této podobě prezentovány. I zde je viděná skutečnost uvedena do představ snů a fantazie a dává tak nahlédnout za oponu všednosti. V označeních Úděl, Závrať, Smutek, Poupě kaktusu, Fontána, Pohodář, lze najít skrytá tajemství lidské mysli.

Kompozičně podmanivou a technicky náročnou výstavu lze navštívit v průběhu celého měsíce září, kdy je pro zájemce zpřístupněna při každé akci v Malé scéně.

Reklama

Výběr článků

Načítám