Hlavní obsah

Jak jsem šlapal v Železných horách po stamilionech let

Novinky, Vratislav Konečný

Železné hory jsou významnou geologickou lokalitou, o níž řada z nás nemá ani páru. O “šutry“ se zajímá málo lidí, ještě tak ve formě stavebního materiálu. Ale po čem šlapeme, nám převážně lhostejno je. Přitom, když se do problematiky trochu zakousnete, užasnete. Ony jen třeba dlažební kostky...

Foto: Vratislav Konečný

Rozhledna Bára II. Jedničku skosilo v roce 2008, krátce po otevření, tornádo. Podhůra je významným rekreačním cílem nejen Chrudimských

Článek

Turistický ráj na dosah

Železné hory jsou turistickým rájem jak pro pěší, tak pro kolaře či koňáky.

Hory, vlastně vrchovina, jsou obří geologickou učebnicí, skoro 600 milionů let tu můžete spatřit za víkend. Geopark má vyznačených 80 lokalit, nejatraktivnější jsou asi Toulovcovy maštale, údolí Doubravy, množství lomů, například pískovcový ve Škrovádu nebo obří Prachovický. Některé, kde se těžila žula, jsou zatopené a koupací.

Putování po horách, kde zrovna železa moc není, spíše jiných rud a stavebního kamene, jsem začal v Chrudimi v budově Vodních zdrojů, sídle Geoparku Železné hory.

Budova slouží nejen pracovníkům, ale také výstavní činnosti, pořádají tu různé besedy, akce pro děti…

S Mgr. Janem Douckem z Geoparku Železné hory jsme vyrazili na několik pozoruhodných lokalit. To, co zprvu se pouhým šutřím ne zcela záživným zdálo, se s přibývajícím časem stalo pozoruhodným vhledem do pranitra Země, do historie území, do práce zdejších kameníků a jejich tvrdého chleba. Území, jehož mapa má tvar netopýra v letu, nabízí mnoho pozoruhodných míst.

Vzhůru na Podhůru

Pojďte se s námi projít několika, všechna jsou koncipována jako naučné turistické trasy. Určitě se vám tu bude také líbit, lokality nejsou tak turisticky zamořené. Prvním zastavením byla Podhůra nad Chrudimí.

Naučná stezka vede lesem ke dvěma Bárám, rozhlednám. Torzo jedničky tu nechali na památku tornáda, které v červnu 2008 v úzkém pásmu poničilo lesní porost i Báru. Stála jen pár dnů. Autorem je Martin Rajniš, který projektoval i novou poštovnu na Sněžce. Dvojka mimosezónně zavřená pevně rozkročená stojí. Jsou odtud vidět Krkonoše a Orlické hory. Opodál je zbytek Čertovy skály, pod ní se nacházel zrušený lom Podhůra.

Podhůra slouží zejména Chrudimským jako rekreační oblast, zaměstnanci geoparku tu nechali instalovat velký křemencový balvan. „Nabíjecí“ menhir, který má na sobě otisky šesti lidských rukou. Tady se můžete podle velikosti dlaně nechat trochu zrelaxovat. Sedmá, dětská ručička je u země, kameníkovi se v tu dobu narodilo děcko.

Na infotabulích se dozvíte mnoho zajímavostí.

Na mořském dně

Ještě polepit kovové pylony a stezka je hotová. Není dlouhá, ale stojí za to. Nachází se na Chocholce nad Deblovem. Jan mě vede kolem panelů s plastickými otisky hvězdic, trilobita a dalších praživočichů ke skále.

„Tohle je dno moře ve stáří asi 500 milionů let. Podařilo se nám ho s dobrovolníky očistit, takže si můžeme udělat představu, jak to tu tehdy vypadalo. Otvory ve skále provrtali červi a další živočichové. Skálu nám pomohli obnažit hasiči s proudnicí vody. Hornina pochází z ordoviku,  jedná se o prvohory, je zhruba 480 milionů let stará.”

Na jednom místě skálu vyleštili, je jako zrcadlo. Vyleštěné mají být i některé origami plechy, aby byly vidět ty drobné otvory ve skalách.

Pomocí QR kódů si můžete živočichy oživit.

Příště Vápenný Podol a lom Prackovice.

Další informace: www.geoparkzh.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám