Hlavní obsah

Jaderný fyzik Vladimír Wagner přednášel v Brně o Černobylu

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Moravské zemské knihovně v Brně se ve středu 15. června konala přednáška o minulosti, současnosti a budoucnosti jaderné elektrárny Černobyl pod názvem Černobyl - 30 let poté. Vladimír Wagner připomněl celou událost a poskytl nejnovější informace, neboť areál navštívil koncem dubna tohoto roku.

Foto: Jiří Smutný

Vladimír Wagner v MZK v Brně

Článek

Přednášku uvedla Irena Vykoupilová, která musela na poslední chvíli přidávat do sálu židle, neboť zájem byl mimořádný. Přišlo několik set lidí a židlemi byly zaplněny i obvyklé uličky.

Vladimír Wagner připomněl černobylskou havárii a poskytl i některé méně známé informace. Například tu, že reaktor původně sloužil vojsku k výrobě plutonia a až později byl přestavěn pro využití v elektrárně. Vlastní havárie se udála při experimentálním testu, který měl být proveden před spuštěním elektrárny, ale nestihlo se to. Byla přitom porušena řada bezpečnostních předpisů a vypnuto několik bezpečnostních pojistek. Výsledkem byl parní výbuch, kdy poklop o hmotnosti 1000 tun odlétl jako pírko.

Zmatky v organizaci bezprostředně po havárii byly příčinou mnoha obětí navíc. Například zemřely dvě vrátné, kterým nikdo neřekl, co se stalo a nechali je tam. Zničený reaktor 10 dní zasypávaly vrtulníky a 3 vedlejší pracovaly dál. Poslední z nich vyráběl elektřinu ještě v roce 2000.

V rámci zamýšlené revitalizace celé oblasti bude nutné zajistit, aby havarovaný reaktor nebyl nebezpečný pro okolí. To má zaručit nový sarkofág, který je budován vedle reaktoru a po dohotovení bude přesunut na místo. Tato stavba by měla být dokončena v roce 2017.

Dalším krokem bude likvidace celé elektrárny, která je naplánována na dobu přibližně 40 let. Pokud jde o přírodu, ta se z toho vzpamatovala neočekávaně dobře. Daří se zde zubrům, vlkům i losům. Bude zde vyhlášen národní park a vrátí se zemědělství, byť se bude zabývat především technickými plodinami. Vedle areálu vyroste průmyslová zóna, v níž první stavbou bude mezisklad pro vyhořelé palivo pro všechny ukrajinské jaderné elektrárny.

Poutavá přednáška trvala hodinu a půl a po ní přišla na řadu diskuse. Vladimír Wagner trpělivě odpovídal na všechny dotazy, které se z publika ozvaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám