Hlavní obsah

Já se znám, nejsem žádný Paul Newman, tvrdí mladý herec Robert Finta

Novinky, Robert Rohál

Dvacetiletý Robert Finta je sice novopečeným členem činohry Národního divadla moravskoslezského sotva pár dnů, nicméně na jevišti této scény během posledních dvou tří sezón už něco coby host odehrál. Nejnověji baví publikum jako jeden z řemeslníků v komedii Sen noci svatojánské.

Foto: Robert Rohál

Mladý herec Robert Finta na civilním snímku.

Článek

Od dubna jste ve stálém angažmá v činohře NDM. Jak se tady cítíte?

Fantasticky. Jsem ve svém splněném snu. A pro mě to byl pořádný šok. Po čtyřech letech přežívání na konzervatoři jsem dostal práci v opravdovém světě. To bylo tou nejlepší možností, pokud jsem chtěl dělat věci jako jíst a žít v něčem jiném než v bíle vymalované komoře.

Je ale fakt, že předtím jste tu působil jako stálý host. Pamatujete si, ve které inscenaci jste tady začínal jako herec?

Začínal jsem v Konci Masopustu. Stalo se to před třemi lety a já jsem se zasnil jako obvykle, akorát tentokrát jsem k tomu měl opravdový důvod - můj život se měl celkově změnit a vyžadovalo to určitý myšlenkový obrat. Chtěl jsem přeskočit plot studií a dělat to, o čem jsem snil už jako dítě.  

I když tvrdíte, že neumíte zpívat, účinkujete v muzikálu Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť, přičemž zkoušíte i muzikál Fantom Londýna...

Na to, že neumím zpívat, je to pro mě úspěch. Když si vzpomenu na naši punkovou kapelu na základní škole, tak tomu pořád nemůžu uvěřit. Já? A zpívat? Vidíte, každý den se učím něco nového.

Vaše poslední premiéra odezněla prakticky před pár dny. Byl to Sen noci svatojánské, kde hrajete jednoho z řemeslníků Frantu Píšťalu. Jaká byla spolupráce s režisérem Petrem Gáborem?

Pana Gábora jsem poznal už posledního půl roku na škole, kdy vedl náš ročník. Byl jsem skutečně ohromený jeho pohotovostí a jeho nápady. Vidím ho jako chytrého vědce s duší a nadšením desetiletého chlapce - to na něm oceňuji nejvíc.

Máte kromě divadla ještě čas na něco jiného a co máte v plánu o divadelních prázdninách?

Člověk, kterému to takhle fungovalo, byl Paul Newman. Já se znám, nejsem žádný Paul Newman. Nezávodím v autě, nedělám popcorn a nepřispívám na charitu. Ale znáte to - jen práce a žádné hry, to dělá z každého člověka blázna. Něco si jistě vymyslím. Nápadů mám spousty. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám