Hlavní obsah

InterPanter - vítězné jméno pro nový vlak na českých kolejích

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Panteří rodinu moderních nízkopodlažních vlaků rozšíří InterPanter. Jednotka určená pro meziregionální a dálkovou dopravu Českých drah byla vyrobena v ostravské společnosti Škoda Vagonka a. s. Do soutěže o pojmenování jednotky přišlo 5097 originálních návrhů od 2333 hlasujících.

Foto: Josef Zajíc

Nízkopodlažní jednotka InterPanter. Ostrava 29.4.2015

Článek

Spolu s novým jménem InterPanter odhalil výrobce Škoda Vagonka a. s. v Ostravě 29. dubna na tiskové konferenci, člen skupiny Škoda Transportation a. s., také čelový vůz jednotky. Poprvé se cestující svezou novým vlakem na podzim letošního roku.

„Vybrat nejlepší jméno z pěti tisícovek návrhů nebyl vůbec jednoduchý úkol, každý návrh jsme jednotlivě posoudili. Do nejužšího výběru, finálního seznamu TOP 10, postoupily ty nejoriginálnější. Vítězný InterPanter pak nejvíce vystihuje účel nových jednotek, a tou je zajištění vnitrostátní dálkové dopravy Českých drah,” vysvětlil Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu.

„Rádi bychom první jednotku nasadili do zkušebního provozu už na podzim letošního roku. První pasažéry by pak mohli být cestující z Brna přes Břeclav do Olomouce,” doplnil Michal Štěpán.

České dráhy objednaly v loňském roce deset pětivozových a čtyři třívozové elektrické jednotky s kapacitou 350 a 200 sedících cestujících u společnosti Škoda Vagonka a. s. sídlící v Ostravě-Vítkovích na ulici 1. máje.

Soupravy nabídnou cestujícím komfortní klimatizovaný interiér pro dálkovou přepravu, bezbariérové toalety nebo Wi-Fi. Samozřejmostí budou polstrované a polohovatelné sedačky, sklopné stolky, elektrické zásuvky, oddělené oddíly pro cestující s dětmi do 10 let nebo prostory pro uložení kol, kočárků a dalších objemných předmětů.

„Těší mě, že můžeme představit novou dálkovou jednotku určenou pro České dráhy. Potvrzujeme tím, že se nám úspěšně daří rozšiřovat portfolio našich výrobků, které jsou úspěšné nejen na domácím, ale především na zahraničním trhu. Vedle prezentované jednotky InterPanter vyrábíme i nejnovější typ tramvaje ForCity Plus nebo nové lokomotivy a moderní dvoupodlažní soupravy,” informoval Tomáš Ignačák, generální ředitel Škoda Transportation a. s.

Škoda Transportation a. s. je jednou z předních evropských firem v oboru dopravního strojírenství. Mezi její výrobky patří především nízkopodlažní tramvaje, elektrické lokomotivy, příměstské vlakové jednotky, soupravy metra, trolejbusy, ale i trakční motory či kompletní pohony pro dopravní systémy.

Reklama

Výběr článků

Načítám