Hlavní obsah

Interiéry zámku Duchcov mění svou podobu. Návštěvníky příjemně překvapí

Novinky, Marian Hochel

Letošní sezóna na zámku Duchcov se nesla ve znamení památkové obnovy. Dokončeny byly restaurátorské práce v interiérech jižního křídla zámku, do konce roku zbývá dokončit obnovu interiérů Biliárového křídla. To v rámci prohlídkové trasy připomíná zdejší pobyt a životní příhody Giacoma Casanovy.

Foto: Marian Hochel

Obnova historických výmaleb v Biliárovém sále

Článek

Ve čtyřech místnostech této trasy včetně Biliárového sálu byly odkryty původní výmalby stylově dokládající éru vrcholného baroka a rokoka na reprezentativním šlechtickém sídle. Přestože byla nálezová situace v interiérech zámku poměrně složitá, pro restaurátory byla mimořádnou výzvou. Část obnovených interiérů si budete moci prohlédnout již během příští sezóny, pro mnohé z návštěvníků bude jistě příjemným překvapením, jak změnily svou podobu.

Zbývá jen doufat, že se v blízké budoucnosti povede najít finanční prostředky i na obnovu posledních čtyř místností Biliárového křídla, ve kterých byla situována pracovna a ložnice Casanovy, sousedící s pokoji barona von Lindena. Teprve poté bude restaurátorsky obnoveno a návštěvnicky prezentováno téměř celé první patro zámku, ve kterém se rozkládaly šlechtické apartmány a pokoje vyššího zámeckého služebnictva.

V rámci prohlídek v příštím roce si návštěvníci duchcovského zámku budou moci prohlédnout autentické výmalby v zámeckých interiérech, které byly v posledních letech odkryty a restaurovány. Právě v nich spočívá potenciál bývalé rezidence rodu Valdštejnů, ve které se v důsledku dějinných událostí v plné míře nedochoval původní zámecký mobiliář. Valdštejnové si totiž četné sbírky odvezli na jiná sídla předtím, než v roce 1921 prodali zámek státu. Jen jejich část se na zámek vrátila v pozdějších dobách.

Obnovené interiéry plánuje správa zámku zpřístupnit v několika etapách, a to v návaznosti na objem finančních prostředků, které budou k dispozici na tvorbu nových expozic. Ty budou mít totiž podobu interiérových instalací, jejichž příprava a realizace bývá zpravidla poměrně nákladná.

Již v letošním roce se povedlo zčásti doplnit stávající prohlídkovou trasu zámecké obrazárny o sedací mobiliář s autenticky dochovaným čalouněním, vyznačujícím se florálními motivy v pestré škále koloratur. Doplněny byly i sbírky zámeckého muzea. Instalace kabinetu hudby byla obohacena o několik historických hudebních nástrojů ze sbírek Českého muzea hudby, zatímco v kabinetu kuriozit byla v září letošního roku instalována pozoruhodnost, která nemá na našich hradech a zámcích obdoby – Napoleonovy rukavice.

Poslední místnost zámeckého muzea dozdobil početný soubor dokumentárních olejomaleb z poloviny 19. století, který prezentuje přírodní a kulturní zajímavosti panství Valdštejnů v severních a středních Čechách již v období romantismu. Správa zámku Duchcov připravuje pro návštěvníky i další novinky či překvapení, o kterých bude průběžně informovat na webových stránkách zámku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám