Hlavní obsah

Interiéry a skleníky zámku v Rájci nad Svitavou hýří (nejen) květy kamélií

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Rekordní návštěvnost výstavy kamélií očekávají na zámku v Rájci nad Svitavou. Od jejího zahájení, tj. od pátku 6. března ji navštívilo již pět tisíc návštěvníků. Pro srovnání - v loňském roce byla návštěvnost za celou dobu výstavy necelých šest tisíc lidí.

Foto: Dagmar Šnajdarová

Květy kamélií jsou opravdu půvabné.

Článek

Návštěvníci zámku v Rájci nad Svitavou mají možnost prohlédnout si nejen květinami a květinovými aranžmá vyzdobené zámecké interiéry, ale i zámecké skleníky s kvetoucími kaméliemi a dalšími rostlinami.

Kamélie, nazývané japonskými nebo zimními růžemi, měří letos svoji krásu s chryzantémami. Bohaté interiéry zámku zdobí kvetoucí keře kamélií, staré až 50 let, spolu s historickými i novodobými květinovými aranžmá. Na výstavu je bezbariérový přístup.

Zámek je otevřen denně od 9 do 17 hodin (mimo pondělí 9. března).

Zámecké skleníky s kvetoucími kaméliemi jsou otevřené od 1. února do 31. března denně od 9 do 15 hodin mimo pondělí. Návštěvníci uvidí až 400 druhů kamélií a mohou si zakoupit mladé rostliny a jejich pěstování zkonzultovat s odborníky. Vstupné do skleníků je 30 Kč, v době konání výstavy kamélií na zámku (od 6. 3. do 15. 3.) je vstupné do skleníku 10 Kč.

Sbírání kamélií bylo v 19. století zábavou nejen šlechty, ale i představitelů jiných majetných vrstev. Pro kamélie se stavěly zvláštní skleníky, nebo byly kvetoucí rostliny používány k výzdobě zimních zahrad. Jedinečným dokladem slavné éry kamélií je sbírka udržovaná v zámeckém zahradnictví v Rájci nad Svitavou. Jejím základem jsou matečné rostliny přivezené již před 42 lety, tj. v roce 1973, z Výzkumného ústavu okrasného zahradnictví v Průhonicích u Prahy.

Současný soubor obsahuje 250 klasických i méně známých odrůd kamélií.  Staré kamélie (zvané matky) jsou vysázeny ve velkých nádobách a každoročně se dvakrát stěhují. V pozdním jaře ze skleníku na záhon pod širým nebem a na podzim zpět do skleníku. Kamélie je poměrně náročná rostlina, která má své „mouchy“. Udržet sbírku v dobrém stavu je velké umění. Zámecký zahradník se zabývá šlechtěním kamélií, sprašuje jejich květy, vysévá semena a hodnotí výsledky, ale také množí kamélie řízkováním.

V době největšího květu kamélií (tj. koncem února a začátkem března) se představuje tahle královna zimních květin v historických prostorách zámku v Rájci nad Svitavou už od počátku devadesátých let. V letošním roce je to tedy již 22. prezentace těchto nádherných květin. Laické i odborné veřejnosti je představena rájecká sbírka kamélií, tedy kvetoucí keře staré 30 – 50 let a také aranžmá z této květiny.

Výstava potrvá do neděle 15. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám