Hlavní obsah

Interaktivní výstava ve Zlíně zve do světa her a hlavolamů

Novinky, Michaela Mitáčková

Desítky školáků s doprovodem se už ráno nemohly dočkat druhého ročníku Interaktivní výstavy her a hlavolamů, která ve středu 18. června začala ve 14|15 BAŤOVA INSTITUTU ve Zlíně. Děti si hned u všech stolů vyzkoušely nejrůznější deskové hry, skládaly stavebnice a luštily rozličné hlavolamy.

Foto: Michaela Mitáčková

Děti při hrách.

Článek

Výstava potrvá v sálech budovy 15 továrního areálu až do soboty 21. června. Otevřena je denně od 9.00 do 18.00. Sortiment vystavovaných her je vhodný pro všechny generace – od nejmenších dětí až po dospělé. 

Hravou expozici připravila společnost Aktivně životem, která do akce zapojila také místní nadšence do deskových her, takže se dětem bude věnovat Dům dětí a mládeže v Otrokovicích Sluníčko se svou sbírkou společenských her a rovněž i Šachový klub Zlín. Ten dětem přibližuje hru v šachy a představuje jim i méně známé deskové hry.

„Zajímavá je i soukromá sbírka tradičních kovových a dřevěných hlavolamů,“ řekla Věra Stojarová, ředitelka společnosti Aktivně životem o.p.s.

Rubikova kostka i ježek v kleci

V sálech si návštěvníci mohou vyzkoušet například tzv. smart hry, které děti učí pozornosti, procvičování paměti a logického uvažování. Na platformě mezi 14. a 15. budovou si zase užijí hraní na obří šachovnici, venkovním modelu „Člověče nezlob se“ nebo u jiných zvětšenin deskových her. Na železničního inženýra si zahrají návštěvníci pří hře Tricky Tracks, paměť procvičí Numerabis a zábavu si lidé užijí i u Quickomina, nejrychlejšího domina na světě.

„V průběhu výstavy bude pro návštěvníky připraveno několik workshopů s Rubikovou kostkou, na kterých lektor krok za krokem vysvětlí postup jejího skládání. Rubikovu kostku máme téměř všichni doma, ale málokdo jí dokáže sestavit. Chystáme také hrátky s Tangramy, které patří mezi tradiční čínské logické hry a nebudou chybět ani různé varianty ježků v kleci,“ uvedla Věra Stojarová.

Návrat Igráčka a hraček z Fatry

Organizátoři myslí i na nejmenší děti, pro které je na výstavě připraven koutek s hrami a hračkami. Nechybí zde legendární postavičky Igráčka. Prvním vyrobeným Igráčkem byla figurka zedníka, který byl uveden na trh v roce 1976. V devadesátých letech se na českém trhu objevilo mnoho dalších značek plastových postaviček, které se snažily tradiční figurku zastínit. Její popularita však začala opět růst po té, co v roce 2010 český výrobce her a hraček uvedl na trh Igráčka v modernizované podobě.

Dále jsou k vidění i vyzkoušení nafukovací hračky, které pochází z dílny legendární designérky Libuše Niklové. S těmito originálními nafukovacími hračkami se setkáváme už od 60. let minulého století a v dnešní době se řadí k ikonám českého designu. Novinkou jsou ale hračky od mladých českých návrhářů, které vznikly v roce 2013. Děti se tak seznámí například s novou nafukovací formulí nebo barevnými nafukovacími míči.

Zajímavá je unikátní stavebnice auta, ze které se dá postavit až 100 variant. Můžete složit traktor, náklaďák, tahač a další vozidla. U dětí rozvíjí představivost, trpělivost, motoriku, nutí je přemýšlet a soustředit se. Oblíbenou činností u malých dětí je stavět a bořit a to jim dopřeje nová obří stavebnice z papíru „Cihličky pro dětičky“.

Dospělí za vstup na výstavu zaplatí 40 korun, děti 30 korun. Větší skupiny si mohou rezervovat čas prohlídky na telefonu: 730 51 66 98.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám