Hlavní obsah

Interaktivní model sluneční soustavy zdobí plzeňské ulice

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od počátku června můžete v plzeňských ulicích objevit unikátní interaktivní model sluneční soustavy. Je součástí projektu Pouť k planetám realizovaného science centrem Techmania, letos již popáté.

Foto: Techmania Science Centrum

Od počátku června můžete v plzeňských ulicích objevit unikátní interaktivní model sluneční soustavy.

Článek

Cílem projektu je vytvořit přímo v plzeňských ulicích model sluneční soustavy a pomoci tak chodcům názorně si představit jednotlivé vzdálenosti mezi planetami.

"Projekt spočívá v umístění interaktivních modelů planet do ulic města Plzně, a to tak, že vzdálenosti i velikosti jednotlivých modelů jsou konstruovány v měřítku 1: 1 000 000 000, což znamená, že 1 metr představuje 1 milión kilometrů. Na každém disku je navíc umístěn trojrozměrný model reprezentující danou planetu," uvedl tiskový mluvčí plzeňské Techmanie Tomáš Moravec.

Pouť k planetám, která byla poprvé realizována v létě roku 2007 se během čtyř předchozích let stala nedílnou součástí léta v plzeňských ulicích. Projekt oslovuje malé i dospělé a vzbuzuje zájem nejen mezi místními, ale láká i turisty.

Chcete-li se projít skrz celou naši sluneční soustavu, svoji pouť můžete zahájit u Západočeského muzea v Plzni, kde je umístěno Slunce, Merkur najdete na Anglickém nábřeží, Venuši  a Zemi v Kopeckého sadech, Mars v Křižíkových sadech, Jupiter na Mikulášském náměstí, Saturn v ulici Edvarda Beneše, Uran v Masarykově ulici a konečně Neptun na rohu ulic Plaská a Tachovská.

"V Techmanii věříme, že i tentokrát přinese model sluneční soustavy obyvatelům a návštěvníkům Plzně nejen pobavení, ale pomůže jim i blíže se seznámit s rozlehlostí vesmíru a se zajímavostmi jednotlivých planet," dodává Moravec

Unikátní model si můžete prohlédnout v plzeňských ulicích až do 30. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám