Hlavní obsah

Instruktáž v knihovně napověděla, jak správně fotografovat

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 23. května připravila Městská knihovna v Ústí nad Orlicí instruktáž základů pořizování fotografií včetně praktické lekce v místnosti i v přírodě.

Foto: Stanislava Dvořáková

Úvod instruktáže Ivety Jansové, pracovnice vzdělávacího úseku knihovny, patřil seznámení s fotoaparátem a jeho ovládáním.

Článek

V současné době rozvojem stále dokonalejších digitálních fotoaparátů a obrazovek se stalo fotografování nejen všeobecným koníčkem, ale i nutnou potřebou uchování vzpomínek na prožité okamžiky.

S blížícím se létem s prázdninami a dovolenými se stává dokumentování různých zážitků velice aktuálním požadavkem. Sice současné fotoaparáty jsou vybaveny různými programy - auto režimem či inteligentním automatem, takže snímek dokáže pořídit každý laik, přesto pro kvalitu fotografie je třeba se podrobně seznámit s jejich funkcí.

Na pomoc všem budoucím i současným fotografickým fanouškům přišla Městská knihovna v Ústí nad Orlicí s instruktáží nejen pro začínající fotografy, ale i pokročilé, kterým tak umožnila další rozšíření poznatků možností jejich přístrojů. Po předcházejícím cyklu lekcí práce na PC a s internetem byla tato instruktáž dalším doplněním poznatků moderní techniky, kterou navštívilo deset zájemců, většinou seniorů.

Úvod lektorky úseku vzdělávání, Ivety Jansové, patřil seznámení s digitálním aparátem a jeho ovládáním s informací, že i obyčejný "foťák" umí udělat pěkné fotky, když se ví jak na to.

Poté následovaly praktické tipy a triky pro vytvoření dokonalého snímku - osvětlení, kontrast, vyvážení bílé, hloubky ostrosti, expozice a zaostření motivu. S upozorněním, že je vždy třeba myslet na to, co se fotí, jelikož každý motiv vyžaduje jiný přístup, bylo přistoupeno k výběru záběrů a kompozice.

Protože značnou roli hraje rozložení prvků v obraze, začínalo se snímky z prostředí klubovny. Dalším častým požadavkem je pěkný portrét, který je pak ozdobou rodinného alba. Zde si účastníci této lekce vzájemným portrétováním vyzkoušeli jak dosáhnout potřebné kvality.

Pro další zdokonalování a hlubší poznání tajů dokonalé fotografie byla připravena ukázka odborné literatury, kterou knihovna zároveň nabízí k zapůjčení.

Po krátké informaci o přenosu fotografií do počítače, jejich ukládání či přeposílání e-mailem byla další část instruktáže přemístěna do venkovního prostředí.

Krásný slunný den byl přímo faktickou ukázkou možností, které nastávající léto bude poskytovat. Pod odborným vedením si účastníci pořizovali snímky s přírodními motivy, květinami a stromy v celkovém i detailním záběru.

Součástí venkovního prostředí jsou i budovy a tak došlo i na snímky knihovny a prubířskou zkouškou bylo zobrazení detailu jejího loga.

Tím skončilo příjemně strávené odpoledne, které navodilo představu nadcházející doby letních dnů dochovaných ve vzpomínkách v podobě dokonale vytvořených fotografií. Závěrečné poděkování spokojených účastníků patřilo lektorce za praktickou pomoc a řadu prospěšných rad.

Reklama

Výběr článků

Načítám