Hlavní obsah

Indiánská stopovaná na Kolibě

Novinky, Stanislava Dvořáková

Sobota 7. června byla zásluhou o. s. Havlíček ve znamení indiánského dne. Prostorná louka u penzionu Koliba na Hrádku nedaleko Ústí nad Orlicí byla proměněna v soutěžní učiliště dávných indiánských dovedností. Nechyběly ani typické dopravní prostředky, a to jízda na koni nebo v dávném dostavníku.

Foto: Stanislava Dvořáková

Svezení jako za dávných časů bylo na programu indiánského dne u pensionu Koliba na Hrádku.

Článek

Sobota přenesla dětské účastníky do doby Vinnetoua a Old Shatterhanda. Poznali pohled na svět ze sedla koně i krásnou hrádeckou přírodu při projížďce dostavníkem. K tomu však bylo třeba stát se opravdovým indiánem.

Proto ihned po příchodu do tábora byly děti při registraci pasovány na indiány pomalováním obličejů barvami patřičného kmene a vybaveny soutěžní průkazkou k záznamu splněných úkolů.

Poté nastala peripetie jejich představ možností života. Nejdřív bylo nutné nasytit hladovějící kmen, což znamenalo rychle oštěpem ulovit pořádného bizona. V případě rozzuřeného zvířete bylo třeba použít luk, kdy šípy byly jedinou záchranou, ale i se současnou vzduchovkou se musely naučit zacházet.

V lese se nečekaně objevil grizzly. Stopa byla čerstvá, muselo se však jít potichu, ani větvička nesměla zapraskat.

V případě odhalení úlohy zvěda záchranou bylo vhození tomahawku do kruhu, jinak hrozilo nebezpečí, že se přistižený člen kmene stane zajatcem.

Každý správný indián musí proto umět v divočině bezpečně vystopovat bizona i nepřítele. K tomu byla určena stopovací stezka, kde pro začínající členy kmene byly na pomoc se splněním tohoto ne právě lehkého úkolu připraveny přírodní značky. 

Po únavě a dokončení všech náročných činností čekal na dětské účastníky odpočinek po indiánském způsobu, a to s jejich oblíbenou hrou lakros, která spočívá v trefování míčkem do koše.

A nejlepší nakonec. Opečený buřtík na minitáboráčku nahradil bájnou pečínku z bizona a chutnal také skvěle.

Přistavený autobus se pak zaplnil řadou malých účastníků ozdobených čelenkami s vysoutěženými barevnými pírky, kteří se po zážitcích v indiánském světě a nabytých zkušenostech rádi vraceli zpět do civilizované společnosti a náruči svých maminek.

Reklama

Výběr článků

Načítám