Hlavní obsah

Indiáni už podruhé bojovali u Chomutova

Novinky, Jana Elbelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 9. července se v Březně u Chomutova uskutečnil druhý ročník akce Poslední indiánské války. Zatím co v loňském roce byla k vidění ukázka z bitvy u Little Big Hornu, letos se před zraky diváků odehrála smyšlená bitva u pevnosti Fort Jackson.

Foto: Jana Krotilová

Válečná nálada, válečné malování.

Článek

Jezdecké tažení kavalerie pod vedením generála Custera, v podání herce Václava Vydry, zahájil ve 14 hodin výstřel z děla. Potyčku, která přerostla v krvavou řež, zapříčinilo podvodné obchodování bělochů s půdou indiánů.

Dokonalejší iluzi divokého západu umocňovaly dvě desítky koní na obou stranách sporu. Početná jízda kavaleristů nakonec měla převahu. Indiánským válečníkům se sice podařilo pevnost zapálit a umožnit tak útěk zajatých žen a dětí, ty se však do bezpečí nedostaly. Na konci zhruba hodinové ukázky ležela na louce za Březnem těla indiánských žen, dětí i mužů, kteří je přišli osvobodit.

Ukázky se zúčastnila stovka nadšenců, kteří se sjeli z různých koutů České republiky. Účinkování v bitvě byla pro mnohé z nich jen třešnička na dortu. Indiánský tábor čítající asi 15 týpí a jiných indiánských obydlí stál za Březnem po celý víkend a tak si účastníci užívali hlavně stylové táboření. Také v ležení kavaleristů na druhé straně louky bylo veselo. 

Pro diváky byl po celou sobotu připraven program složený z pódiových vystoupení hudebních kapel, kovbojské show, ukázek cvičení dělostřelectva a také divadla. Vyvrcholením doprovodného programu byl večerní countrybál, na kterém si společně zatančili jak indiáni, tak kavaléristé. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám