Hlavní obsah

In-lineový závod Habartovská osmička má za sebou další ročník

Novinky, Aleš Plevka

Již od doby vzniku in-lineové dráhy, která se nachází v bezprostřední blízkosti Habartova v rekreační zóně Boden, pořádá komise pro sport a kulturu města Habartova závod, jenž je nazván podle celkového tvaru více než tříkilometrové bruslařské dráhy obkružující dva rybníky - Habartovská osmička.

Foto: Aleš Plevka

Nejmladší účastníci závodu těsně před startem

Článek

Datum konání aktuálního ročníku byl stanoven na sobotu 18. června dopoledne. Přestože propagace není nijak podceněna, s předstihem se vše vyvěšuje na webovkách města, ve facebookové skupině města, na plakátech, přičemž jeden visí i při vstupu na dráhu, akce se avizuje i ve Zpravodaji a prostřednictvím hlášení v místním rozhlase, je účast závodníků vždy velmi nejistá.

Letos se však alespoň podařilo překročit dvacítku a navíc i obsadit všechny 4 vyhlašované kategorie (mládež 6 - 11 let, 12 - 17 let, muži a ženy) alespoň třemi závodníky, a tak bylo o co soutěžit. Vskutku historickou byla účast šesti žen, což náš skromný závod opravdu snad nepamatuje.

Od půl desáté do desíti probíhala prezence, kterou si jako tradičně se svým notebookem vzal na starost Milan Krčín. Krátce po desáté došlo na základní instruktáž ohledně předjíždění a trasy a pak již nic nebránilo tomu, aby se ti nejmenší, jichž se tentokráte sešlo sedm, vydali na trať zdolat své jedno kratší kolo.

Caparti se na trať vydávali s patnácti sekundovými odstupy a hlavně s porcí nadšení a touhou zvítězit. Za čtvrt hodinky již mohly Jana Chalupská a Soňa Fašánková, členky komise, které se staraly o časomíru v cíli, zahlásit posledního závodníka.

Poté se již na startu začali řadit všichni ostatní. Prostřední kategorii obsadili pouze tři bruslaři, takže šlo jen o to, kdo stane na kterém stupínku. Za nimi pak vyrážely na trať většího okruhu i ženy a nakonec i muži, pro které si M. Krčín připravil překvapení v podobě zdvojnásobení délky závodní trati.

Muži tak po několika stescích, kdy žehrali nad tím, že závod je příliš krátký, absolvovali tedy poprvé v historii závodu kola dvě. A protože ve startovním poli byli i relativní nováčci, ne každý nad tímto nášupem nadšeně zajásal. Všichni však dvojnásobnou porci nakonec zvládli s grácií.

I zde bylo po čtvrthodině dobojováno. Všichni diváci i závodníci se přesunuli k místnímu bufetu, kde mohli závodníci zdarma dočerpat zpět během závodu ztracenou energii. Cenou útěchy pro ty pomalejší a odměnou za účast pro všechny tak byly kupříkladu nanuky, hranolky, hamburgery či něco tekutého dle vlastního výběru. 

Po 20 minutách bylo spočítáno a vypsány diplomy, a tak se mohl starosta města Habartova Ing. Petr Janura chopit své čestné role při předávání cen. Ty tvořily již zmíněné diplomy, medaile a navíc nějaké ty sportovní potřeby, které se v létě vždycky hodí. Dospělí se mohli navíc těšit i z lahvinky bublinek.

Ze sedmičky nejmenších byla nejrychlejší Terezka Čtvrtečková, následovaná na 2. místě Markem Červeňákem a třetí Šárkou Korelovou.

Mezi dorostenci dominovala Karolína Tanertová, jíž na druhém místě sekundovala Elisa Kokyová, a třetí skončil Václav Roubal.

Mezi muži byl nejrychlejší Pepa Langer. Druhou příčku si vyjel Vladislav Závora a bronz bral Gerhard Müller.

Nejrychleji mezi ženami jely brusle Ivetě Müllerové. Druhou příčku získala Silvie Fišerová a třetí pozici si vybruslila Simona Rybářová.

Snad se většina z účastníků závodu vrátí i za rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám