Hlavní obsah

In-line závod na sto kilometrů okolo lužických jezer

Novinky, Milan Turek

Celá oblast Lužice v sousedním Německu se proměňuje v jezerní krajinu. Dřívější důlní jámy se zaplňují vodou a vznikají obrovské vodní plochy s nabídkou nekonečných možností sportování. Vedle nejrůznějších závodů či kondiční rekreace nabízejí sousedé řadu nových muzeí a různých druhů atrakcí.

Foto: Milan Turek

Dokonalý asfaltový povrch umožňuje na stopadesáti kilometrech pohodlnou jízdu inlajnistů i cyklistům

Článek

Na jezerech bude možné provozovat nejrůznější sporty, objeví se bohatě nabídek pro trávení volného času, zábavy. V řadě míst lze najít koncertní amfiteátry, tradiční muzea dokumentují život lužických Slovanů, novější často v přírodě pohlížejí na nedávnou minulost. Obrovité stroje slouží jako muzeální kusy, v Knappenrode funguje celý důl jako muzeum.

Největší pozornost při přeměně krajiny je věnována sportovním aktivitám a rekreaci. Budou zde přistávat hydroplány, výletní lodě. Vodní magistrála propojí jezera a umožní dálkové plavby nebo lodní závody na dlouhých trasách, jedinečných v Evropě. Vzniká unikátní krajina jezer. 

Komunikace jsou projektovány jak pro pohyb sportovců a rekreantů, stejně jako pro zásobování a osobní dopravu. Nejvýraznějším prvkem krajiny jsou in-linové tratě, které mohou využít i cyklisté, turisté, případně vozíčkáři nebo lyžaři na kolečkových lyžích. Málo zvlněné trasy, již dnes o celkové délce téměř sto padesát kilometrů, umožní pohyb každému, kdo bude mít chuť sportovat nebo se jen obdivovat přírodě.

Se sportovními projekty vznikají objekty, ač neobvyklé, a zařazují se do nově tvarované krajiny. Domy na vodě, stanové osady, rozhledny, golfová hřiště, přístaviště nebo mobilní grily na vodě ap. Přístaviště pro jachty nebo lodní dopravu či sportovní a motorové čluny. Pro běžné koupání již dnes jsou otevírány pláže ještě na nedokončených jezerech, bez sociálních a bezpečnostních služeb. 

Pořádány jsou soutěže pro všechny věkové kategorie a pro výkonnostní i kondiční sportovce. Oblíbený je závod Lužická 100 pro in-linisty, běžce i cyklisty. Uskuteční se o tomto víkendu. Současně se poplave maratón na 4,5 kilometru. Knappenmann je největším závodem triatlonistů, měl by být současně významným světovým závodem.

Jezera s centrem v Bautzenu jsou dosažitelná přes Görlitz nebo Žitavu, ale také z dálnice D4 a na Berlín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám