Hlavní obsah

Ikony Martina Damiana září v Galerii Giacomo na zámku Duchcov

Novinky, Marian Hochel

V duchcovské zámecké galerii jsou ikony vystavovány vůbec poprvé a i pro moderního člověka 21. století mohou být podle jejich tvůrce Martina Damiana, bývalého kapucínského mnicha, „oknem do nebes“.

Foto: Marian Hochel

Ikona Krista od Martina Damiana

Článek

Ikony jsou jedním z charakteristických projevů tradičního křesťanského umění. Ve světě pravoslaví se jedná o obrazy s náměty Krista a svatých, vytvořené v duchu východní či byzantské tradice vždy v souladu s dogmaty Písma svatého. Uctívání ikon v dějinách však prožívalo i krušné chvíle; umělecká díla byla ničena v několika etapách necitlivého obrazoborectví, než bylo uctívání ikon prohlášeno za dogma.

Tvůrci ikon bývali mniši vzdělaní v teologii či ve svatých vědách. Jejich duchovní a malířské vzdělání trvalo léta, než se při tvorbě ikon naučili řídit ustanovenými ikonografickými pravidly. To umožňovalo všem věřícím „přečíst si“ každou ikonu jako knihu; duchovní obraz, zhmotněný takto výtvarnými prostředky, měl být slovem, posvátným a všem srozumitelným. I proto nese výstava ikon na zámku Duchcov příznačný název Slovo jako obraz.

V prostorách zámecké Galerie Giacomo je instalováno 30 ikon s motivy christologickými, mariánskými i dalších světců. Výstava dokumentuje několikaletou tvorbu ikonopisce Martina Damiana (1973), absolventa oboru teologie a spirituality zasvěceného života na Teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci.

Damianova estetika je prostoupena dílem Theofana Greka (1340–1410) a Andreje Rubleva (1360–1430), v jejichž mistrovském výtvarném projevu autor čerpá umělecké inspirace i cenné poznatky. Bývalý člen Řádu menších bratrů kapucínů pořádá kurzy ikonopisectví a své práce vystavuje v ČR i v zahraničí. Na výstavách obeznamuje návštěvníky s technikou tvorby ikon, jejich historií i výtvarnými a duchovními specifiky.

Podle Damiana mohou být ikony zajímavé i pro moderního člověka v 21. století. „Ikony nejsou v první řadě výtvarným počinem, ale především výsledkem duchovního života. Jsou to tedy duchovní obrazy a myslím si, že svou podstatou mají co říci dnešnímu člověku. Mám dojem, že lidé dnes mají větší vztah k duchovním obrazům různých východních filozofií a náboženství, jako je např. budhismus. Nicméně jsou i tací, které oslovují právě ikony i svou podstatou, protože z duchovního hlediska se jedná o okna do nebe, kterými může proudit požehnání na obyvatele domů, kde jsou ikony umístěny,” uvedl autor.

„Výstava Martina Damiana je prvním výstavním projektem svého druhu se sakrální tematikou v duchcovské zámecké galerii a v kombinaci s osobností Giacoma Casanovy, která je na zámku Duchcov připomínána, by mohla působit poněkud provokativně. Věříme, že i z tohoto důvodu si najde řadu příznivců. Letní měsíce nebyly pro instalaci ikon vybrané náhodou, načasování výstavy ovlivnila symbolika. Ikony svým masivním zlacením prozařují prostory zámecké galerie, stejně jako letní slunce prozařuje svými paprsky zemi i lidskou mysl,“ sdělila zpráva zámku.

Výstava Slovo jako obraz je v duchcovské zámecké galerii přístupná od 6. června do 31. srpna denně kromě pondělí od 10 do 17 hodin, vstupné činí 20 Kč. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám