Hlavní obsah

Igor Orozovič v jedné z posledních repríz strhující inscenace Smrtihlav

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Místy až detektivní příběh, ale zároveň strhující rodinné drama - to je hra německého autora Martina Walsera Smrtihlav, která v režii Petra Gábora a s Igorem Orozovičem v hlavní roli provokuje diváky k silnému zážitku. Další reprízu inscenace uvede Národní divadlo moravskoslezské 8. října.

Foto: archiv NDM Ostrava

Na scéně Igor Orozovič a Petra Lorencová, hrdinové inscenace Smrtihlav.

Článek

Strhující rodinné drama s hamletovskými motivy zpracoval režisér Peter Gábor neobyčejně citlivě. Poradil si jak s tématem i přenesením textu (překlad Jiří Stach) na jeviště, tak s herci, při jejichž kreacích občas až zamrazí.

Obsazení je vskutku silné a účinné - vedle Igora Orozoviče to jsou ještě třeba Jan Fišar, Anna Cónová, Tomáš Jirman, Petra Lorencová, František Strnad, Pavlína Kafková nebo Vladimír Polák. Celkový dojem umocňují další složky, ať už minimalistické variace scény (David Bazika), do toho přesně zapadající kostýmy Kataríny Holkové nebo jemně zneklidňující hudba Vladimíra Franze, která jde pod kůži.

Postupným odkrýváním drsných faktů jsou diváci seznamováni s napínavými vztahy v německé rodině - ve vzduchu je právě otázka nad úmyslnou "ztrátou paměti", se kterou se nevyrovnávají jen Němci. Děti nezodpovědné za činy svých rodičů mohou dnes říkat, že by se zachovaly jinak. Mladý hrdina Ruda Goothein se proto vůči svému otci i vůči své lásce z dětství rozhodne zajít až do krajnosti.

"Je mi strašně líto, že zbývá už jen pár repríz. Není to sice takové lákadlo pro nejširší publikum, zato je to hra pronikající do hloubky. Otevírá dveře do temnějších zákoutí naší duše a našeho svědomí. Což sice trochu bolí herce i diváka, ale někam se tím můžeme jako lidi posunout. A baví mne i komorní a jemný způsob herectví, ke kterému nás vedl Peter Gábor. Užívám si možnost civilnějšího projevu," říká představil Rudy Igor Orozovič, který v Ostravě už jen dohrává. Od této sezóny je mladý herec novopečeným členem činohry Národního divadla Praha.

Tak jako tak uvidí inscenaci Smrtihlav brzo i pražské publikum - NDM Ostrava totiž tuto hru představí na Nové scéně v neděli 20. října, a to v rámci tradiční divadelní přehlídky Ostrava v Praze.

Jednu z posledních ostravských repríz "provokativní" hry Smrtihlav uvede Národní divadlo moravskoslezské na jevišti Divadla Antonína Dvořáka v úterý 8. října se začátkem v 18.30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám