Hlavní obsah

Igor Bareš zachránil Na Fidlovačce hru Miláček Célimare

Novinky, Vratislav Konečný

Na Fidlovačce vystoupí Igor Bareš poprvé, převzal titulní úlohu v divadelní frašce Miláček Célimare. Paula Célimare měl původně hrát Zdeněk Kupka, ten se však kvůli úrazu musel role vzdát. Rozezkoušené představení zachránil Igor Bareš, který přijal nabídku vedení divadla a roli Célimara převzal.

Foto: Roman Černý

Barbora Mošnová, Igor Bareš a režisér Ivan Krejčí

Článek

Je to zároveň Barešova první herecká spolupráce s režisérem Ivanem Krejčím, který se režie představení, v dramaturgii Tomáše Vůjtka, ujal. Na první premiéru se mohou diváci těšit již v pondělí 5. března.

Vše musí být perfektně nastudováno

„S dílem dramatika Eugène Labiche jsem se poprvé setkal v roce 1990 v Divadle bratří Mrštíků, od té doby jsem ale komedie tohoto typu nikdy nehrál. Jejich vnitřní mechanismus bych přirovnal ke komiksu, kde je vše ohraničené černou fixou. Podobné je to zde, vše musí být jasně pojmenované a s matematickou přesností zapadat. To mi velmi vyhovuje, protože nerad improvizuji a mám rád, když je všechno přesně domluveno.

Paul Célimare je moje první role v Divadle na Fidlovačce a těší mě, že mi byla nabídnuta. Podpořit novou uměleckou vedoucí divadla Kateřinu Duškovou je zcela namístě. Je pravda, že zkoušení bylo náročné, ale já, když si něco dobrovolně zvolím, tak pracuji s chutí a radostí. Všichni se tu ke mně chovali s velikou vstřícností, což bylo velmi důležité, protože čas byl neúprosný.

Komedie tohoto typu se totiž herec sám nenaučí, všechny dialogy je potřeba perfektně nazkoušet. Musím ocenit i spolupráci s režisérem Ivanem Krejčím, víme o sobě sice již dvacet let, ale v jednom představení se potkáváme poprvé. Na tuto roli v Divadle na Fidlovačce budu velmi rád vzpomínat, je mi zde opravdu dobře,“ uvedl Igor Bareš.

Divák se rozhodně nudit nebude

Miláček Célimare je dobrá komedie, její strojek neomylně běží a nenechá hlavního hrdinu vydechnout. My sledujeme, jak se snaží utéct své minulosti a jeho úprk je hodně zábavný. Doufám, že divák se bude bavit, tak jako jsme se bavili my. Rád bych poděkoval speciálně Igoru Barešovi, že převzal roli Célimara v rozjeté komedii a zachránil nás, a ještě k tomu krásně,“ řekl s úsměvem režisér Ivan Krejčí.

Byla i zfilmována

Miláček Célimare je fraška (v originále označena jako comédie-vaudeville), kterou dramatik Eugène Labiche a libretista Alfred Delacour napsali již v roce 1863. O sto let později, v roce 1964, se dočkala i své filmové verze, což dokazuje, že si hra svého diváka dlouhodobě získala.

Úpravy a režie pro uvedení Miláčka Célimare v Divadle na Fidlovačce se ujala sehraná dvojice z ostravského divadla Aréna: dramaturg Tomáš Vůjtek a režisér Ivan Krejčí.

Kromě Igora Bareše se v dalších rolích mohou diváci těšit na Barboru Mošnovou, Daniela Rouse, Jakuba Slacha, Sandru Pogodovou, Ctirada Götze, Jakuba Albrechta nebo Gustava Haška.

Reklama

Výběr článků

Načítám