Hlavní obsah

ID Carolina a Středočeský kraj společně podpoří odkaz Karla IV.

Novinky, Helena Šebestová

Středočeský kraj a Evropský ústav Karla IV., INSTITUTIO DIDACTICA CAROLINA, z. ú., který v červnu oficiálně zahájil svou činnost slavnostním večerem v Kaiserštejnském paláci na pražském Malostranském náměstí v Praze, uzavřely Memorandum o spolupráci.

Foto: Mikuláš Křepelka
Článek

Středočeský kraj a ID Carolina mají společný cíl, kterým je mimo jiné podpora historického odkazu krále českého a císaře římského Karla IV. a informování především mladé generace o historii Česka. Obě strany věří, že jejich spolupráce pomůže rozšířit povědomí o osobnosti, díle a skutcích Karla IV. jako významné postavy českých a evropských dějin.

Evropský ústav INSTITUTIO DIDACTICA CAROLINA svou činnost oficiálně zahájil slavnostním večerem, kterého se účastnila celá řada významných osobností. 

Přítomné na akci, kterou provázel zakladatel ID Carolina, PhDr. Jan Vaculík, přišel pozdravit a vyjádřit svou podporu Ing. Zdeněk Štefek, radní SČ kraje pro oblast kultury a památkové péče. Ing. Štefek svou přítomností zastoupil hejtmana Středočeského kraje Ing. Miloše Peteru, který převzal nad celým projektem ID Carolina záštitu. Přednášející, kmenoví členové Kolegia ústavu a jeho Správní rady, pak přednesli zajímavé, i méně známé informace o Karlu IV.

V poutavém programu promluvil Dr. Werner Jakobsmeier z Mnichova, který ve svém vystoupení, odvážně předneseném v českém jazyce, příznačně hovořil mimo jiné na téma osvojování cizích jazyků. Plk. prof. MUDr. Vladimír Beneš, DrSc., přednosta Neurochirurgické kliniky ÚVN Praha, promluvil na téma záhadného zranění Karla IV., JUDr. Ján Šikuta, Ph.D., soudce Nejvyššího soudu Slovenské Republiky, se pak věnoval tématu „Karel IV. jako zákonodárce“ a prof. PhDr. Eva Semotanová, DrSc., ředitelka Historického ústavu AV ČR, pohovořila o Karlu IV. od jeho narození, až po odkaz, který po sobě zanechal.

Podnětem ke vzniku ústavu ID Carolina je skutečnost, že s Karlem IV. není ani v Česku, ani v Evropě spojeno žádné specializované pracoviště.

„IDC nehodlá suplovat činnost vědeckých institucí. Svoji úlohu spatřuje zejména v přiblížení Karla IV. mladým lidem v celé Evropě a ve sjednocení pohledů na jeho osobnost v dějinách tak, aby byl jeho obraz v učebnicích všech zemí Evropy jednotný,“ řekl zakladatel IDC, PhDr. Jan Vaculík, a dodal: „Symbolicky bude ID Carolina vyvíjet své aktivity z Česka směrem do Evropy, jak to činil Karel IV.“

PhDr. Vaculík zmínil také jednu z hlavních myšlenek IDC: „Každý z nás je součástí historie a historie je částí každého z nás….“

Reklama

Výběr článků

Načítám