Hlavní obsah

I Židlochovice již mají své „kameny zmizelých“

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 19. dubna byly na náměstí Míru v Židlochovicích položeny kameny na památku pěti židovských občanů, kteří byli odvlečeni do koncentračních táborů a už se z nich nevrátili.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Takzvané kameny zmizelých, které mají kolemjdoucím připomínat židovské oběti nacistické genocidy, jsou pokládány ve městech celé řady států již od roku 1990. Nyní se tento fenomén dostal i do Židlochovic.

Kameny byly položeny ve spodní části náměstí Míru v místech, kde kdysi stával dům číslo 156, patřící židovské rodině Burianových. Pět jejich členů, jmenovitě Charlotta, Hilda, Gertruda, Irma a Richard, zavražděných v koncentračních táborech, teď připomíná pět kamenů.

Pokládání přišlo sledovat kolem stovky občanů. Zahájení bylo obohaceno pěveckým vystoupením souboru Pasqil, doplněným kytaristou a současně místostarostou města Tomášem Šenkyříkem.

K občanům promluvil starosta Jan Vitula a po něm Boris Barak Selinger z brněnské židovské obce. Ten současně na celou akci bedlivě dohlížel a kontroloval, zda vše probíhá tak, jak probíhat má. „Jsem strašně rád, že se Židlochovice připojily k městům, kde budou kameny položeny,“ prozradil přítomným při dokončování pokládky.

Reklama

Výběr článků

Načítám