Hlavní obsah

I v Habartově již svítí vánoční strom - nikoliv však pouze jeden, ale hned dva

Novinky, Aleš Plevka

S týdenním zpožděním, které bylo způsobeno odložením akce v důsledku zdraví ohrožující ledovky z minulého pátku, se 7. prosince sešlo několik stovek občanů města, aby společně prožili onu sváteční chvilku, kdy se na několik týdnů rozzáří posel Vánoc, jímž slavnostně nazdobený strom bezesporu je.

Foto: Aleš Plevka

Dva vánoční stromy se staly letošním malým překvapením pro občany města

Článek

Samotná akce však byla poněkud ochuzena, protože ne vše, co bylo v plánu předchozí týden, bylo možné uskutečnit i v náhradním termínu. I počasí mělo k tomu vánočnímu opět hodně daleko, ale přece jen vyšší teploty a drobný déšť, byť může být sám o sobě nepříjemný, nezpůsobují takové potíže jako led, na němž byl každý krok sázkou do loterie a vstupenkou na chirurgickou ambulanci.

Krátce před pátou hodinou se na náměstí Přátelství začali trousit první nedočkavci, kteří si mohli čekání zpestřit kalíškem svařeného vína nebo prohlídkou malovaného skautského betléma.

Několik minut po páté hodině se své role ujal starosta města Habartova Ing. Petr Janura, který všechny přivítal a popřál jim krásné vánoční svátky. Na to již pak došlo na odpočítávání, po němž se do tmy rozlilo světlo z desítek žárovek.

Město si však letos pro své občany připravilo i malé překvapení. Kromě velkého stromu, který byl pokácen a usazen na běžné místo, se jen několik metrů vedle rozsvítil i stromek menší. Ten zde byl vysazen před několika lety coby náhrada za strom, který byl z bezpečnostních důvodů pokácen a který Habartovákům léta sloužil jako živý vánoční strom. Poněvadž se stromku velmi dobře daří, je velmi pravděpodobné, že za několik dalších let se pro občany města i on stane plnohodnotným vánočním stromem, který jim bude dělat radost nejen o Vánocích, ale po celý rok.

Sváteční výzdoba ve městě je velice povedená. Sází totiž na jednoduchost a dominantní je jednobarevný odstín bílé potažmo stříbrné barvy. Město i letos investovalo několik desítek tisíc korun do rozšíření počtu ozdob na samotný strom a dokoupeny byly i zvonky osvětlující ulici u městského kulturního střediska. 

Po rozsvícení obou stromků se z balkonu městského úřadu na přihlížející snesla záplava asi čtyř set svítících náramků, ze kterých měly samozřejmě největší radost děti. Většina diváků se pak přesunula na někdejší škvárové hřiště, kde byla akce završena asi desetiminutovým ohňostrojem.

Byť se nejednalo o žádnou megalomanskou akci, i zde je žádoucí poděkovat všem organizátorům, kteří k jejímu uskutečnění přispěli. Díky bezpochybně náleží také pracovníkům technických služeb, kteří několik dní pracovali na tom, aby se město obléklo do svátečního hávu. Poděkování míří i k příslušníkům OO Policie ČR v Habartově, kteří zajišťovali bezpečnost při přemisťování stovek lidí, a v neposlední řadě se sluší poděkovat i skupině ČEZ, která rozsvěcení stromku v Habartově podpořila finančně.

Nyní si již nezbývá než přát, aby se nadcházející svátky staly dobou klidu a pohody a aby další akce spojené s Vánoci ve městě, jako např. Adventní zpívánky či štědrovečerní setkání, podpořila i příroda a alespoň nějaký ten sníh, který v Čechách k Vánocům dříve neodmyslitelně patřil, nám nadělila.

Reklama

Výběr článků

Načítám